Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Klagenfurt

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klagenfurt
Map at klagenfurt.png

Klagenfurt of Klagenfurt am Wörthersee is een stad in Oostenrijk. Het is ook de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Het is de 6e stad van Oostenrijk en heeft 90.100 inwoners. De stad heeft een internationale (kleine) luchthaven en beschikt tevens over een universiteit.

Geschiedenis

Klagenfurt wordt voor het eerst genoemd in 1193. Toen heette het Forum Chlagenvurth. In 1246 liet de Karinthische hertog Bernhard van Spanheim Klagenfurt herbouwen. Zo kwam het op een drogere plaats te liggen. In 1252 kreeg Klagenfurt stadsrechten. Na de brand van 1514 werd Klagenfurt herbouwd en uitgebreid. Toen werd de Neue Platz het middelpunt van de stad. In 1600 kwam de stad in handen van de Katholieken. Tussen 1797 en 1809 werd de stad door Franse troepen bezet. Na hun vertrek werden de stadsmuren afgebroken. In 1863 werd Klagenfurt op het spoorwegennet aangesloten.

Bezienswaardigeheden

Een bekend monument van Klagenfurt is De dom van Klagenfurt. Deze is gebouwd in 1604. Ook het is het Landhaus een belangrijk monument. Het symbool van de stad is de Lindwurmbrunnen. Volgens de legende moest de Lintworm worden bestreden tijdens het bouwen van de stad. De Draak die in de fontein is stelt de stad voor. De fontein staat op de Neue Platz, waar je ook het raadhuis kan vinden.

PartnerstedenGallery


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Klagenfurt&oldid=666312"