Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 1 t/m 28 februari vindt de SuperSchrijfwedstrijd plaats. Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

La Gomera

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf La Gomera (Spanje))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
La Gomera
Flag of La Gomera.svg Escudo de La Gomera.svg

Spain Canary Islands location map La Gomera.svg

Land Vlag van Spanje Spanje
Hoofdstad San Sebastián de la Gomera
Oppervlakte 369,76 km²
Omtrek
Inwonersaantal 20.940
Talen
Feestdag
Volkslied
Portaal Portaalicoon Spanje

La Gomera is één van de Canarische Eilanden. Naast het eiland El Hierro is La Gomera het kleinste eiland. Het ligt ten westen van Tenerife en ten oosten van La Palma en El Hierro. De hoofdstad van het eiland is San Sebastián de la Gomera. Het eiland is minder bekend onder toeristen dan de andere eilanden. Het toerisme op La Gomera is dan ook kleinschaliger.

Geschiedenis

La Gomera werd net als de andere Canarische Eilanden oorspronkelijk bewoond door de Guanchen. Zij woonden daar al ver voordat de Spanjaarden naar het eiland toekwamen. De Spanjaarden zelf kwamen er pas in 1404, toen Jean de Béthencourt het eiland veroverde. De Guanchen gaven zich vrijwel meteen over. Hierna waren er echter wel vaak opstanden tegen de Spanjaarden. De Guanchen vonden namelijk dat de Spanjaarden het eiland ten oprechte veroverd hadden. De opstanden werden neergeslagen. Ondertussen introduceerde de Spanjaarden de Spaanse cultuur en taal en het christendom op het eiland.

De Torre del Conde; één van de oudste gebouwen op het eiland.

Christoffel Columbus legde op 6 september 1492 aan op het eiland als laatste aanlegplaats voor zijn overtocht naar Indië (hij kwam uiteindelijk in Amerika aan). Hij verbleef in San Sebastián voor een paar dagen. Dit huis bestaat nog steeds en is nu een toeristische attractie. La Gomera heeft lange tijd onder een familie van graven gestaan, die voor de Spaanse koning over het eiland heersten. In 1837 kwam hier een einde aan en kwam La Gomera direct onder de Spaanse koning te staan. Toch veranderde er op de eilanden weinig. De meeste inwoners van La Gomera bleven slecht betaalde dagloners, die op de plantages van grootgrondbezitters werkten.

In 1852 werd La Gomera net als de andere Canarische Eilanden tot vrijhandelszone verklaard. Dit betekende dat elk land zonder importtarieven te betalen mocht handelen met de eilanden. Dit betekende een boost voor de economie van het eiland. In 1974 werd de eerste vaste veerbinding met Tenerife gemaakt en in 1975 werd La Gomera samen met de rest van Spanje een democratie. Dit betekende dat de Canarische Eilanden een eigen regionaal parlement kregen. In 1982 kwam La Gomera onder de provincie Santa Cruz de Tenerife te staan.

In 2012 was er een grote bosbrand op het eiland, waarbij een groot deel van het nationaal park in vlammen op ging. Om de natuur te herstellen werd een botanische tuin geopend om planten te kweken. Deze worden wanneer ze groot zijn gepland.

Geografie

Uitzicht op La Gomera
Het bezoekerscentrum

La Gomera heeft de vorm van een cirkel als je het eiland van bovenaf ziet. Vaak wordt het bovenaanzicht vergelijken met een gepelde sinaasappel. Het eiland heeft een heuvelachtig tot bergachtig landschap. Het hoogste berg is de Garajonay met een hoogte van 1.484 meter. De top van de berg en de omgeving eromheen is tegenwoordig een nationaal park. Het eiland staat bekend om zijn bossen die uit laurierbomen bestaan. Deze worden in het Spaans laurisilvas genoemd.

Het eiland biedt zo'n 450 dieren- en plantensoorten. Voor de grootte van het eiland is dit erg veel. Het eiland staat dan ook bekend om de natuur en een deel van het eiland is werelderfgoed verklaard. De West-Canarische skink en de mediterrane boomkikker komen vaak voor op het eiland. De bewoonde plekken op het eiland bestaat veel uit terrassen en kanalen waarlangs het water stroomt. Op deze manier kon men de grond bevloeien en gewassen verbouwen.

Het eiland La Gomera is verdeeld in zes gemeenten. Dit zijn:


Cultuur

Een standbeeld van een Guanche in Valle Gran Rey

La Gomera staat bekend om de taal Silbo. Dit is een taal niet gesproken, maar gefloten wordt! De fluittaal is gedacht door de Guanchen. Zij gebruikten het om over grote afstanden te communiceren. Dit was handig op het eiland, aangezien er veel brede dalen waren. De Spaanse kolonisten namen het Silbo over. Toen in de 21e eeuw de taal dreigde uit te sterven, maakte de regering van La Gomera een verplicht schoolvak van. Iedere student op La Gomera moet daarom de fluittaal leren gebruiken.

Het bekendste dal van het eiland is Valle Gran Rey. Dit dal is geliefd onder de natuurliefhebbers en staat bekend om zijn grote zwarte stranden. Het dal was vroeger een plek waar veel hippies zich verzamelden. Zij woonden in de grotten bij de zogenaamde Varkensbocht. De Gomerische kaas is het bekendste product van het eiland en wordt in restaurants van het eiland vaak geserveerd als onderdeel van de tapas.

Vervoer

Het vliegveld van La Gomera

La Gomera beschikt sinds 1999 over een eigen vliegveld, Aeropuerto de La Gomera. Het vliegveld biedt per dag twee vluchten naar Tenerife en twee naar Gran Canaria. Een vliegtuig dat vanuit Europa op Tenerife of Gran Canaria stopt, vliegt dan door naar La Gomera. Het eiland beschikt ook over een veerbootverbinding met Tenerife. Meerdere keren per dag stopt er een vliegtuig in de haven San Sebastián. Vanuit San Sebastián is er een verbinding met Los Cristianos op Tenerife. Met de gewone veerboot duurt dit 50 minuten en met de snelle veerboot 30 minuten. De veerboten naar Tenerife worden ook ingezet voor het vervoer van goederen. Daarnaast is er een veerbootverbinding met La Palma.

Het eiland beschikt over een uitgebreid wegennetwerk. Alle plaatsen op La Gomera zijn verbonden door middel van bussen. Daarnaast zijn er ook taxi's op de eilanden te vinden. De bussen worden op La Gomera guagua's genoemd.

Economie

Terrassenbouw op La Gomera

De economie van La Gomera is afhankelijk van de landbouw en het toerisme. Qua landbouw staat het eiland bekend om de bananenplantages. De plantages liggen op de vlakke gebieden aan de kust. De bananen zijn tamelijk klein en daarom niet geschikt voor de export. Vroeger deden een hoop mensen op het eiland aan landbouw, vooral de hoger gelegen delen werden gebruikt. Tegenwoordig trekken steeds mensen naar de steden en daalt het aantal personen in de landbouw. Daarnaast zijn er nog een klein aantal wijngaarden op het eiland. Qua wijnbouw kan het eiland niet competeren met de andere Canarische Eilanden. Sinds de 20e eeuw wordt de wijnbouw echter wel populairder.

Het toerisme is vooral gebaseerd op mensen die voor één dag vanaf Tenerife overkomen naar La Gomera. Slechts een klein deel besluit langer op La Gomera te blijven. Dit zijn vooral mensen die van de natuur willen genieten of van rustige vakanties houden. Massatoerisme komt op het eiland niet voor. Er zijn hierdoor wel wat hotels, maar minder dan op andere eilanden.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=La_Gomera&oldid=689440"