Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: John F. Kennedy

La Palma (eiland)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
La Palma
Bandera La Palma.PNG Coat of Arms of La Palma.svg

Spain Canary Islands location map La Palma.svg

Land Vlag van Spanje Spanje
Hoofdstad Santa Cruz de la Palma
Oppervlakte 729 km²
Omtrek
Inwonersaantal 81.486
Talen
Feestdag
Volkslied
Portaal Portaalicoon Spanje

La Palma is een Spaans eiland, dat onderdeel uitmaakt van de Canarische Eilanden. La Palma ligt in het noordwesten van de eilandengroep. Het eiland is vooral populair onder natuurliefhebbers en wandelaars, vanwege de rijke natuur en vele wandelroutes. Massatoerisme, zoals op Tenerife en Gran Canaria, ontbreekt hierdoor.

De hoofdstad van La Palma is Santa Cruz de la Palma.

Geschiedenis

De kerk van Garafia

La Palma werd oorspronkelijk bewoond door een volk genaamd de Guanchen. Zij waren verdeeld in verschillende stammen. Overblijfselen uit die tijd zijn nog steeds te vinden op het eiland, zoals rotstekeningen en grotwoningen. La Palma was vermoedelijk bekend bij de Oude Grieken. Lancelotto Malocello uit Genua was eerste ontdekkingsreiziger die de eilanden bezocht in 1312. Bij verbleef hier zo'n twintig jaar tot dat de Guanchen hem van het eiland verbanden. In 1404 begonnen de Spanjaarden met de verovering van de eilanden. Zij gingen in 1405 aan land, maar de vele bloederige veldslagen zorgden ervoor dat de Spanjaarden pas in 1493 het eiland konden veroveren en de bevolking zich overgaf. Alonso Fernández de Lugo zou een tot het christendom bekeerde Gaunche gebruikt hebben om een vredesverdrag met de koning van La Palma uit te lokken. Dit was echter een val en de koning werd vermoord. Na de verovering werden de Guanchen vermoord, verkocht of tot slaaf gemaakt.

La Palma was twee eeuwen lang een haven voor reizen naar de Nieuwe Wereld (Amerika). Het was een belangrijke handelspost. Dit trok nieuwe bewoners aan, uit onder meer Spanje zelf, Duitsland, Portugal en België.

Geografie

Eén van de dalen op het eiland

La Palma valt onder de Spaanse provincie Santa Cruz de Tenerife. Het eiland heeft een natte en een droge kant. Aan de droge kant van het eiland speelt het meeste toerisme zich af. Het eiland ligt zo'n 60 kilometer ten noordwesten van La Gomera.

Op het eiland is er veel vulkanisme. Het eiland is het vulkanisch actiefste eiland van de Canarische Eilanden. In 2001 schreven wetenschappers dat als er een vulkaanuitbarsting op het eiland is, het eiland vermoedelijk in zee schuift. Dit zou een reusachtige tsunami veroorzaken, die zelfs veel schade kan aanrichten in de Verenigde Staten, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. In 2021 vond er een grote vulkaanuitbarsting op het eiland uit.

La Palma is verdeeld in 14 gemeenten:Natuur en wandelroutes

De caldeira op het eiland

La Palma staat bekend als La isla verde (het groene eiland) of La isla bonita (het mooie eiland). Het eiland is erg groen en is het hele jaar bedekt met groenblijvende planten. De bergen op het eiland zorgen voor een bepaald soort nevel en dat is gunstig voor de planten. Op het eiland zijn hierdoor verschillende vegetatiezones te vinden. Men kan er velden met lavendel, laurierbossen, naaldbossen en Mediterrane vegetatie vinden. De drakenbloedboom is één van de bekendste planten op het eiland. Op het eiland vindt men 170 typisch Canarische planten. Het landschap van het eiland zorgt voor een sterk contrast met het blauwe water en de blauwe luchten. Het eiland is namelijk niet alleen groen, ook veel rosten zijn zwart of rood.

Op het eiland is ook een caldeira te vinden, een ontplofte/ingestorte vulkaan. In het Nationaal park Caldera de Taburiente vindt men deze komvormige vulkaan. In en rond de caldera is een groot natuurgebied. De Roque de los Muchachos vormt de rand van het gebergte. Hier is ook de Observatorium Roque de los Muchachos te vinden, die door de Nederlanders en Britten voor onderzoek gebruikt worden.

Door de natuur zijn er vele wandelpaden en wandelroutes op het eiland. Toeristen komen daarom ook voornamelijk om te wandelen en te genieten van de natuur. Op het eiland zijn twee grote wandelpaden, die door de bergen gaan en je een groot deel van het eiland laten zien. Daarnaast zijn er nog tientallen kleinere wandelpaden. Kamperen in de natuur op het eiland wordt sterk afgeraden en er zijn geen kampeerplaatsen op het eiland. Het eiland heeft een aantal hotels, maar deze liggen verspreid over het eiland op grote afstand van elkaar.

Verkeer en vervoer

Het vliegveld van La Palma

Op La Palma is 1200 kilometer aan wegen. De wegen op het eiland verkeren in goede staat en zijn vaak voorzien van asfalt. De LP-1 en de LP-2 vormen samen een ringweg om het eiland heen. De LP-3 zorgt ervoor dat het oosten en het westen van het eiland door middel van tunnels sneller met elkaar verbonden zijn. Het hoofdstad Santa Cruz de la Palma heeft de grootste en enige internationale haven van het eiland. Vanuit hier gaan er schepen naar La Gomera, Tenerife, Lanzarote en Gran Canaria. Er wordt gebruik gemaakt van een veerboot, die op onregelmatige tijden vaart.

De eerste luchthaven van La Palma ontstond in 1950, maar werd in 1970 buiten gebruik gesteld. Dat jaar werd een nieuwere, grotere luchthaven geopend. Aeropuerto de La Palma is het zesde vliegveld van de Canarische Eilanden qua grootte en biedt vluchten met Madrid en de andere eilanden. Daarnaast stoppen er ook kleinere vliegtuigen uit diverse Europese landen meerdere malen per week op het eiland.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=La_Palma_(eiland)&oldid=689441"