Verbeter WikiKids vandaag nog!

Ferro (Canarische Eilanden)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ferro
El Hierro
Flag of El Hierro.svg Escudo El Hierro vectorized.svg

Spain Canary Islands location map El Hierro.svg

Land Vlag van Spanje Spanje
Hoofdstad Valverde
Oppervlakte 268,71 km²
Omtrek
Inwonersaantal 10.587
Talen
Feestdag
Volkslied
Portaal Portaalicoon Spanje

Ferro (Spaans: El Hierro) is een eiland van de Canarische Eilanden. Het eiland dat bij Spanje hoort, ligt in het zuidwesten van de eilandengroep. Het eiland ligt in de Atlantische Oceaan. Ferro is het kleinste bewoonde eiland van de Canarische Eilanden. Het heeft een oppervlakte van 268,71 km². Dat is te vergelijken met een grote stad. Er woonden in 2010 10.892 mensen. De hoofdplaats is Valverde, daar wonen ongeveer 5000 mensen.

Geschiedenis

De kliffen aan de kust op het eiland

Ferro werd lange tijd beschouwd als het einde van de wereld. De Griekse astronoom Claudius Ptolemaeus tekende daarom een meridiaan dwars door het eiland. Ferro werd bevolkt door de Bimbachestammen. Dit was een vrij primitief volk, dat leefde in grotten en hutten. De Spanjaarden veroverde uiteindelijk Ferro en maakte van de Bimbachestammen slaven. Later zou het eiland worden gebruikt als strafeiland en werden criminelen naar het eiland verbannen. Het eiland werd ook bevolkt door veel mensen uit Frankrijk en Galicië. Hoewel de oorspronkelijke bevolking een revolutie begon, werd deze hard neergeslagen.

In september 2011 werd gedacht dat de vulkaan op het eiland zou uitbarsten. Sinds 19 juli 2011 werden veel bewegingen in de bodem waargenomen, die een uitbarsting zouden kunnen veroorzaken. In dat geval zouden 4000 mensen in een korte tijd geëvacueerd moeten worden. Het kwam niet tot een uitbarsting op het eiland, aangezien de uitbarsting 2 kilometer voor de kust van het eiland had plaatsgevonden. Toch zorgde dit ervoor dat het eiland nadacht over een evacuatieplan.

Geografie

De bergen van Ferro

Op het eiland staan vulkanen en het is daarom erg bergachtig. Aan de kust zijn de kliffen erg hoog. Ferro behoort tot de provincie Santa Cruz de Tenerife. Er zijn op het eiland drie gemeenten. Valverde (hoofdstad), Frontera en El Pinar de El Hierro. Op Ferro heerst een subtropisch klimaat.

Vanuit de hoofdstad Valverde is er een veerboot naar Tenerife en ook is er een klein vliegveld bij de stad.

Economie

Op Ferro is er geen industrie. De mensen leven daar van de landbouw, visserij en ambachten. Het eiland heeft weinig toerisme door de geringe grootte en de afgelegenheid van de andere Canarische Eilanden. Hierdoor zijn er haast geen toeristische voorzieningen, zoals hotels. Het eiland is tevens niet in trek door de afwezigheid van zandstranden. Landbouw, visserij en ambachten zijn allen kleinschalig. Het eiland heeft wel veel wijnbouw. De speciale wijn van Ferro wordt steeds meer geëxporteerd.

Op het eiland is en project gaande om het eiland zelfvoorzienend te maken qua energie. Dit wordt gedaan voor middel van windmolens en waterkrachtcentrales. Deze moeten ervoor zorgen dat ook een waterontziltingsinstallatie op het eiland kan worden aangebracht. Zo'n waterontziltingsinstallatie is een installatie waarbij men zout water zoet kan maken. Dit moet de import van duizenden vaten aardolie onnodig maken.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ferro_(Canarische_Eilanden)&oldid=687675"