Koto
De koto (Japans: 箏) is een Japanse geplukte citer-achtige tokkelinstrument, en het nationale instrument van Japan. Het is afgeleid van de Chinese guzheng, en vergelijkbaar met de Mongoolse yatga, de Koreaanse gayageum en ajaeng, de Vietnamese đàn tranh, de Sundanese kacapi en de Kazachstaanse jetigen. De Koto is ongeveer 180 centimeter lang en gemaakt van paulownia-hout (Paulownia tomentosa, bekend als Kiri). Het meest voorkomende type maakt gebruik van 13 snaren die over beweegbare bruggen worden geregen die worden gebruikt voor het stemmen, verschillende stukken hebben mogelijk een andere stemming nodig. 17-snarige koto (de Junanagen) komt ook vaak voor en deze worden gebruikt als bas in ensembles. Koto- snaren worden over het algemeen geplukt (getokkeld) met behulp van drie vingerpikkers, gedragen op de eerste drie vingers van de rechterhand. Een soort plectrums.
Hoe het begon
De voorouder van de koto was de Chinese guzheng. Het werd voor het eerst vanuit China in de 7e en 8e eeuw naar Japan gebracht. De eerste bekende koto had vijf snaren, die uiteindelijk uitgroeide tot zeven snaren. De Japanse koto behoort tot de Aziatische citer-familie net als de Chinese zheng (voorouder van de andere citers in de familie), de Koreaanse gayageum en de Vietnamese đàn tranh. Deze vele verschillende instrumenten kwam in twee basisvormen, een citer-achtige met bruggen en een citer-achtige zonder bruggen.
Toen de koto voor het eerst in Japan werd geïmporteerd (gebracht), was het oorspronkelijke woord "koto" een verzamelnaam voor álle Japanse snaarinstrumenten. Toen het aantal verschillende snaarinstrumenten in Japan groeide, kon die ene 'basis beschrijving' van koto de grote hoeveelheid soorten en varianten van deze instrumenten niet meer voldoende beschrijven en daarom veranderden de betekenissen.
De moderne koto is afkomstig van de gakusō die aan het Japanse hof wordt gebruikt. Het was een populair instrument onder de rijke mensen; het instrument koto werd romantisch gevonden. Sommige historische verslagen geven aan dat solostukken voor koto al eeuwen bestonden voordat sōkyoku, de muziek voor de solo koto, werd geschreven. Volgens de Japanse literatuur werd de koto ook gebruikt als beeldspraak. In een deel van het oude verhaal "The Tale of Genji", wordt de personage verliefd op een geheimzinnige vrouw die hij nog nooit eerder heeft gezien, nadat hij haar op afstand de koto heeft horen spelen.
Bouw
De klankkast van een traditionele koto is gemaakt van Paulownia-hout. Elk stuk van het instrument heeft een culturele betekenis, vooral omdat de koto het nationale instrument van Japan is. Het hout wordt gedroogd en op maat gesneden. De grootte van de zangbodem op een standaard moderne koto is ongeveer 182 centimeter gebleven. In het verleden varieerde deze van 152 tot 194 centimeter.
De bruggen (de 'ji') waren vroeger gemaakt van ivoor, maar tegenwoordig zijn ze meestal gemaakt van plastic en soms van hout. Men kan de toonhoogte van een snaar veranderen door de brug te verplaatsen. Voor sommige zeer lage tonen worden er kleine bruggen gemaakt, evenals speciale bruggen met drie verschillende hoogtes, afhankelijk van de behoefte aan stemming. Het is bekend dat bruggen breken tijdens het spelen, en bij sommige oudere instrumenten waarvan het oppervlak waarop de bruggen rusten door veelvuldig gebruik wordt gedragen, kunnen de bruggen vallen tijdens het spelen, vooral bij het indrukken van snaren. Er worden natuurlijk verschillende soorten reparatie materialen verkocht om de gaten op te vullen die ervoor zorgen dat de poten van een brug op een onstabiel gebied rusten. De koto is ongeveer 1,8 m lang en 0,30 m breed en wordt traditioneel op de grond geplaatst voor de speler die op zijn knieën zit. Tegenwoordig plaatst men het op een standaard.
Gebruik
Eerst werd er vooral klassieke Japanse muziek op gespeeld. Vandaag de dag kom je het instrument ook tegen in de Japanse popmuziek, vooral door de invloed van de Westerse popmuziek. Onder ander door de componist Michio Miyagi. Je komt het instrument nu zelfs tegen in de jazz en de experimentele muziek (experiment = uitproberen).
Links
- YouTube - Koto instrument
- YouTube - Yagi Michiyo