Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Plectrum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verschillende soorten plectrums

Een plectrum (komt van het Grieks plektron) is een plat stukje van een materiaal bijvoorbeeld plastic. Je gebruikt het om muziek te maken bij snaarinstrumenten zoals een gitaar. Om het te gebruiken moet je de plectrum tussen je duim en wijsvinger houden. Een plectrum kan allerlei vormen hebben, sommige zijn langwerpig en andere zijn wat ronder. De dikte verschilt ook een beetje.

Geschiedenis

Volgens de tiende-eeuwse Byzantijnse encyclopedie Suda zou het plectrum al in de 6e eeuw v.Chr. worden gebruikt. Toen werden ze niet van kunststof gemaakt maar van natuurlijkere voorwerpen, bijvoorbeeld van hout en veren van vogels. Tegenwoordig word het vooral gemaakt van kunststof en soms van hout.

Eigen plectrum maken

Je kan ook je eigen plectrum maken bijvoorbeeld met de Pick Punch. Dat is een soort perforator waarmee je in een enkele stap je eigen plectrum kan maken van een oude pas of een cadeaukaart.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Plectrum&oldid=620135"