Joegoslavische oorlogen

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Joegoslavische burgeroorlogen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Joegoslavische (burger)oorlogen was een reeks van oorlogen tussen 1991 en 2001. Ze vonden plaats in Joegoslavië. Dit was een land op de Balkan, wat tijdens de 20e eeuw bestond. Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro, Noord-Macedonië en Kosovo behoorden tot dit land. De oorlogen zorgden ervoor dat het land uiteenviel in deze landen.

De Socialistische Federale Republiek Joegoslavië ontstond in 1945. Het was een communistisch land, maar had goede banden met zowel de Sovjet-Unie als de Verenigde Staten. Joegoslavië was namelijk een neutraal land. Hierdoor ontving het land hulp van zowel het oosten als het westen. Na de dood van de Joegoslavische leider Josip Broz Tito ontstonden allerlei problemen in het land. Zo begon de economie vast te lopen en wilde de deelrepublieken onafhankelijkheid. Na de val van het communisme begon Joegoslavië uiteen te vallen in een reeks van burgeroorlogen.

De Joegoslavische burgeroorlogen bestonden uit de volgende oorlogen:

Noord-Macedonië wist zich zonder oorlog af te scheiden, maar kreeg in 2001 een conflict met Albanië over de Albanese minderheid in het land. Montenegro scheidde zich af in 2006 na een referendum.

Oorlogsmisdaden

Sommige van deze oorlogen (vooral de Bosnische Burgeroorlog en de Kosovo-oorlog) gingen er gewelddadig aan toe. Tijdens de oorlogen was er sprake van veel geweld en oorlogsmisdaden, zoals genocide (volkerenmoord). De daders van de oorlogen worden nog altijd berecht door het Joegoslaviëtribunaal. Het meest bekendste van deze oorlogsmisdaden is het Massamoord/Genocide in Srebrenica, waar meer dan 8000 Bosnisch-moslim jongens en mannen werden vermoord. Elke kant van de Joegoslavische oorlogen heeft wel oorlogsmisdaden gepleegd, vooral de Serviërs.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Joegoslavische_oorlogen&oldid=771270"