Gabriel García Márquez

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gabriel Carcía Márquez
Gabriel Garcia Marquez, 2009.jpg
Márquez in 2009
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 6 maart 1927
Geboorteplaats Aracataca
Overleden 17 april 2014
Nationaliteit Vlag van Colombia Colombia
Beroep Publicist, journalist en politiek activist
Werk
Jaren actief 1947-2004
Genre(s) Drama
Stroming Magisch realisme
Invloeden Miguel de Cervantes, William Faulkner, Ernest Hemingway
Bekende werken Honderd jaar eenzaamheid (1968), Liefde in tijden van de cholera (1985)
Uitgeverij(en)
dbnl
Handtekening
Website
Portaal Portal.svg Literatuur

Gabriel García Márquez (geboren te Aracataca op 6 maart 1927 - gestorven te Mexico-Stad op 17 april 2014) was een Colombiaans schrijver. Márquez is een van de belangrijkste Spaanstalige en Latijns-Amerikaanse schrijvers. Hij won in 1982 dan ook de Nobelprijs voor literatuur. Hij was naast schrijver, ook journalist en actief in de politiek. Márquez wist boeken te schrijven waar de mensen in Latijns-Amerika zich voor het eerst helemaal in konden vinden: zijn verhalen gingen over typische Latijns-Amerikaanse gezinnen en personen, burgeroorlogen en bijgeloof. Zijn bekendste werk Honderd jaar eenzaamheid (1972). Qua schrijfstijl past Márquez onder het magisch realisme, waarbij realiteit en dingen die onmogelijk kunnen gebeuren op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn.

Levensloop

Márquez wilde eerst geen schrijver worden, maar wilde iets met rechten doen. Echter, dit interesseerde hem niet zo. In Bogotá las hij op een dag het boek De Gedaanteverwisseling van Franz Kafka. Dit boek zou hem hebben aangespoord om schrijver te worden. Tevens ging hij voor de media werken als journalist en versloeg onder meer de Cubaanse revolutie. Dit leidde ertoe dat Márquez goede banden had met Fidel Castro. In 1961 verhuisde hij naar New York, waar hij zijn meesterwerk Honderd jaar eenzaamheid publiceerde. Aangezien de CIA en Cubaanse vluchtelingen hem bedreigden, verhuisde hij naar Mexico. Hij mocht de VS niet meer in, al mocht het vanaf 1971 weer. Vanaf 1975 reisde hij tussen verschillende steden en in 1982 ontving hij de Nobelprijs. In 2002 publiceerde hij zijn autobiografie. Márquez kreeg uiteindelijk last van dementie en was daarom niet in staat om nieuwe werken te publiceren. Uiteindelijk overleed hij in 2014 op 87-jarige leeftijd.

Gabriel García Márquez had een unieke schrijfstijl, waarbij hij aparte gebeurtenissen vertelde alsof ze doodgewoon waren. Hij liet zich inspireren door de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes wat humor en ironie betreft. Hij maakte vaak gebruik van ingewikkelde verhaalstructuren en intriges. Zijn grootste voorbeelden waren William Faulkner en Ernest Hemingway. Het bekendste boek dat Márquez schreef was Honderd jaar eenzaamheid. Het boek is een vrij complex verhaal over de familie Buendía en het Colombiaanse stadje Macondo. Het boek volgt zeven generaties gedurende een periode van honderd jaar en geeft een beeld van de Latijns-Amerikaanse levenswijze, cultuur en geschiedenis. Naast controversiële thema's, zoals incestueuze relaties, spelen ook massale stakingen, de Industriële revolutie en diverse geesten een rol. Er was voor die tijd nog nooit een boek geschreven dat zo de Latijns-Amerikaanse cultuur weergaf. Márquez was dan ook de trots van Colombia, een land dat vanwege oorlogen en drugs vaak negatief in het nieuws komt.

Werken

Bibliografie
Jaar Titel Vertaling Uitgeverij ISBN Opmerkingen\
1947 Ogen van een blauwe hond Ojos de perro azul
1955 Afval en dorre bladeren La hojarasca
1961 De kolonel krijgt nooit post El coronel no tiene quien le escriba
1962 De uitvaart van Mamá Grande Los funerales de la Mamá Grande
1962 Het kwade uur La mala hora
1967 Honderd jaar eenzaamheid Cien años de soledad
1975 De herfst van de patriarch El otoño del patriarca
1978 De ongelooflijke maar droevige geschiedenis van de onschuldige Eréndira en haar harteloze grootmoeder La increíble y triste historia de la cándida Eréndira y de su abuela desalmada
1981 Kroniek van een aangekondigde dood Crónica de una muerte anunciada
1985 Liefde in tijden van cholera El amor en los tiempos del cólera
1989 De generaal in zijn labyrint El general en su laberinto
1992 De gelukkige zomer van mevrouw Forbes. Twaalf zwerfverhalen Doce cuentos peregrinos
1994 Over de liefde en andere duivels Del amor y otros demonios
1996 Ontvoeringsbericht Noticia de un secuestro
2004 Herinnering aan mijn droeve hoeren Memoria de mis putas tristes
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gabriel_García_Márquez&oldid=733862"