John Steinbeck

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steinbeck in 1962

John Ernst Steinbeck (Salinas (Californië), 27 februari 1902 – New York, 20 december 1968) was een Amerikaans schrijver van voornamelijk romans en korte verhalen. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste Amerikaanse auteurs, samen met bijvoorbeeld William Faulkner en Ernest Hemingway. Steinbeck schreef vooral realistische boeken, waarin hij verschillende sociale kwesties bevroeg. Zijn bekendste boek is waarschijnlijk De druiven der gramschap (1939). Twee andere bekende boeken van zijn Van muizen en mannen (1937) en Ten oosten van Eden (1952). Deze boeken zijn later ook vrij succesvol verfilmd.

Steinbeck was door zijn boeken soms vrij controversieel. De druiven der gramschap is zelfs een tijd lang in de staat Californië verboden geweest. Het boek, dat zich in die staat afspeelt, zou de bewoners van de staat niet erg positief hebben afgebeeld. Zo speelt immigratie en geweld van rijken tegen armen een belangrijke rol in het verhaal. Desalniettemin won Steinbeck in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=John_Steinbeck&oldid=756218"