William Butler Yeats

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
William Butler Yeats
Yeats Boughton.jpg
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 13 juni 1865
Geboorteplaats Sandymount
Overleden 28 januari 1939
Nationaliteit Vlag van Ierland Ierland
Beroep Dichter, toneelschrijver, schrijver en politicus
Werk
Jaren actief 1885-1939
Genre(s) Toneelstukken, gedichten, korte verhalen, essays, romans
Stroming Ierse literaire heropleving
Modernisme
Invloeden
Bekende werken Deirdre
King's Threshold
The Land of Heart's Desire
The Pot of Broth and The Countess Cathleen
Uitgeverij(en)
dbnl
Handtekening Yeats Signature.jpg
Website
Portaal Portal.svg Literatuur

William Butler Yeats (Sandymount, 13 juni 1865 – Roquebrune-Cap-Martin, 28 januari 1939) was een Iers dichter, toneelschrijver en politicus. Yeats speelde een belangrijke rol bij het Iers nationalisme. Toen Yeats geboren werd, was Ierland nog onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Ieren werden als tweederangsburgers beschouwd, de Ierse cultuur verdween en het spreken van het Iers werd ontmoedigt. Yeats geloofde in een onafhankelijk Ierland, waarin Ieren weer trots waren op hun cultuur. Dit leidde tot de Ierse literaire heropleving; waarbij Yeats een belangrijk figuur was.

In Yeats werken spelen Ierse cultuur en volksverhalen een belangrijke rol. Hij vond de Ierse mythologie en oude rituelen erg interessant. Toen de Paasopstand in 1916 plaatsvond, schreef Yeats een beroemd gedicht over de gevallenen. Vanaf toen richtte Yeats zich op literatuur, aangezien hij zo Ierland wilde verenigen. Yeats staat vooral bekend om zijn toneelstukken en gedichten, maar schreef ook korte verhalen, essays en romans. Yeats won in 1923 de Nobelprijs voor Literatuur.

Daarnaast was Yeats tussen 1922 en 1928 lid van de Senaat; een van de twee kamers van het Ierse parlement. Hier werd hij tot benoemd door de president.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=William_Butler_Yeats&oldid=752837"