Dementie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een MRI scan van iemand met Dementie

Dementie is een verzamelnaam symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken . Dementie is verzamelnaam voor 50 soorten ziektes . De meest voorkomende vorm van dementie is Alzheimer . Daarnaast komt vasculaire dementie, Frontotempornale dementie en Lewy body Dementie ook veel voor. Dementie is een ingewikkelde en ingrijpende ziekte .

Achteruit gang in de hersenen

Bij dementie gaan de zenuwcellen kapot . Soms gaan de zenuwcellen niet zelf kapot maar de verbindingen er tussen werken dan niet meer goed. Door deze afname gaan de hersenen minder goed werken . Bij de ene gaat de achteruit gang heel snel dan bij andere waardoor nog lang zelfstandig door her leven kan gaan . Uiteindelijk raakt iemand zo verzwakt door de dementie dat die overlijd aan de ziekte of een infectie door een longontsteking omdat iemand niet meer kan slikken.

symptomen

In het begin van de ziekte vallen de meeste de meeste geheugenproblemen op. Later krijgt de persoon ook problemen met denken en taal. Ook kan hij in karakter en gedrag heel erg gaan veranderen en verliest hij zijn eigen regie over zijn leven kwijt hij wordt steeds afhankelijker van een andere dagelijks handelingen gaan moeizamer.

Behandeling

Er bestaan nog geen geneesmiddelen tegen dementie wel zijn er medicatie die het proces vertragen .

Risico factoren

1 op de 5 krijgt dementie . Bij vrouwen is de kans groter dan bij mannen . 1 op 3 vrouwen krijgt te maken met dementie . Hoe ouder hoe groter de kans dat iemand dementie krijgt . Boven 90 jaar heeft 40 procent een vorm van dementie .

Nederland telt nu ongeveer 280.000 mensen met dementie en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden door de vergrijzing en dat mensen oudere worden . Andere factoren spelen een rol zijn erfelijkheid en leefstijl dus roken en ongezond eten.

Dementie op jonge leefdtijd

Ook op jonge leefdtijd kan dementie ontstaan . Naar schatting zijn er in Nederland 12.000 mensen met dementie die jonger zijn dan 65 jaar. deze mensen zijn vaak nog werkzaam en hebben soms nog kinderen die nog thuis wonen. Het stellen van diagnose op jonge leefdtijd kan soms nog lang duren.

Video links

Zie ook:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dementie&oldid=657824"