Günter Grass

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Günter Grass in 2006

Günter Wilhelm Grass (Danzig-Langfuhr, 16 oktober 1927 – Lübeck, 13 april 2015) was een Duitse schrijver, die in 1999 de Nobelprijs voor Literatuur ontving. Naast schrijver was Grass ook schilder en beeldhouwer. Het bekendste boek van Grass is De blikken trommel (1959), over een jongetje met een blikken trommel gedurende de Tweede Wereldoorlog. Grass was één van de belangrijkste auteurs van de na de oorlog in Duitsland.

Op 17-jarige leeftijd werd Grass als dienstplichtige voor de Waffen-SS opgeroepen en werd in 1945 door de Amerikanen gevangen genomen. In 1946 werd hij vrijgelaten en vervolgde zijn studie. In de jaren 60 werd hij lid van de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD). Hij gebruikte zijn bekendheid om zijn meningen omtrent politiek en de samenleving te verkondigen. Ook was hij te zien in de campagnes van de SPD. In 2006 vertelde Grass de media dat hij dienstplichtige was van de Waffen-SS. Dit leidde tot heftige debatten in Duitsland. In 2012 publiceerde hij een klacht in de vorm van een gedicht in diverse kranten. Hierin beschuldigde hij Israël ervan om de wereldvrede in gevaar te brengen en de uitroeiing van Iran voor te bereiden. Veel Joodse en Israëlische organisaties vonden deze uitspraak antisemitisch, maar volgens Angela Merkel mocht Grass dit volgens de vrijheid van meningsuiting gewoon zeggen. Grass mocht door de uitspraak ook niet meer Israël in.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Günter_Grass&oldid=596835"