Frederik X van Denemarken

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Frederik van Denemarken (1968))
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Kroonprins Frederik van Denemarken

Frederik André Henrik Christian (Kopenhagen, Denemarken, 26 mei 1968) is sinds 14 januari 2024 koning van Denemarken.

Hij is de oudste zoon van koningin Margrethe II van Denemarken en prins Henrik en heeft één jongere broer, Prins Joachim van Denemarken. Hij werd op 24 juni 1968 gedoopt, zijn peetouders zijn: Prins Georg van Denemarken, Baron de Watteville-Berckheim, Graaf Etienne de Laborde de Monpezat, Koningin Anne-Marie van Griekenland, Groothertogin Joséphine-Charlotte van Luxemburg en Birgitta Juel Hillingsø.

Frederik heeft, vanaf 1976 tot 1981, op de Krebs' Skole gezeten, nadat hij twee jaar les had gekregen op Amalienborg Paleis (1974-1976). Hij heeft een jaar op de school École des Roches in Normandië, Frankrijk gezeten, in 1982-1983. In 1986 studeerde Kroonprins Frederik af, van de Øregaard Gymnasium in Kopenhagen. Daarna is hij politicologie gaan studeren aan Harvard University, onder de naam Frederik Hendriksen, en aan de Aarhus Universitet. Frederik is de eerste prins die een diploma heeft behaald.
In 1994 werkte hij, voor een periode van 3 maanden, bij de Danish United Nations in New York. Hij heeft ook nog een jaar voor de Deense Ambassade in Parijs, vanaf oktober 1998 tot en met oktober 1999.

Tijdens de Olympische Spelen van Sydney, in 2000, leerde hij de Australische Mary Elizabeth Donaldson kennen. Op 14 mei 2004 trouwden ze in Kopenhagen. Ze hebben inmiddels 4 kinderen gekregen:

Volgens de Deense traditie worden de namen van prinsen en prinsessen pas tijdens de doop bekend gemaakt. De naam van Christian werd daarom tijdens zijn doop op 21 januari 2006 bekendgemaakt, de naam van Isabella op 1 juli en de namen van de tweeling op 14 april 2011.


Links

 
Koningen en Koninginnen in Europa

Filip (België) | Frederik X (Denemarken) | Hans Adam II (Liechtenstein) | Hendrik (Luxemburg) | Albert II (Monaco) | Willem-Alexander (Nederland) | Harald V (Noorwegen) | Filips VI (Spanje) | Charles III (Verenigd Koninkrijk) |
Karel XVI Gustaaf (Zweden)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Frederik_X_van_Denemarken&oldid=834526"