Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Anne-Marie van Denemarken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Anne-Marie Dagmar Ingrid van Denemarken (Kopenhagen, Denemarken, 30 augustus 1946) is een Deense prinses. Ze was vroeger ook de koningin van Griekenland.

Zij is de jongste dochter van koning Frederik IX van Denemarken en zijn vrouw koningin Ingrid. Ze is de zus van de Deense koningin Margrethe II.

Op 18 september 1964, ze was toen net achttien jaar oud, trouwde ze in Athene met Konstantinos II, die even daarvoor de Griekse troon was bestegen. Ze zou niet lang koningin van Griekenland zijn. Er kwamen onlusten in het land en de Griekse koning ging ook niet altijd even democratisch te werk. Dit alles leidde in 1967 tot een staatsgreep van een aantal kolonels onder leiding van George Papadopoulos.

De koninklijke familie werd toen meteen het land uitgezet. In 1973 was de monarchie voor altijd afgelopen. Toen in 1974 de democratie in Griekenland werd hersteld, hoopten Constantijn en Anne-Marie, tevergeefs, op een uitnodiging het koningschap weer te gaan uitoefenen. Bij een referendum bleek dat 70% van de Grieken geen vertrouwen meer in hen had. Sindsdien wonen ze in Londen.

Ze kregen vijf kinderen:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anne-Marie_van_Denemarken&oldid=612648"