Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Mary van Denemarken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kroonprinses Mary

Hare Koninklijke Hoogheid Kroonprinses Mary van Denemarken (Flag of Australia.svg Hobart, 5 februari 1972), is de echtgenote van de Deense kroonprins Frederik.

Mary werd geboren in Hobart, Tasmanië (Australië) en kreeg de naam Mary Elizabeth Donaldson. Ze is de dochter van de wiskundige John Dalgleish Donaldson en zijn vrouw Henrietta Clark Donaldson, en is de jongste van de 4 kinderen. Ze heeft 2 zussen, Jane Alison Stephens (1965) en Patricia Anne Bailey (1968), en een broer John Stuart Donaldson (1970). Haar ouders zijn Schots, ze emigreerden in 1963 uit Schotland naar Australië. Mary's moeder Henrietta stierf onverwacht in 1997, zes weken na een hartoperatie. Haar vader hertouwde in 2001 met Susan Elizabeth Horwood (nu Donaldson). Zij wonen nu ook in Denemarken, in Aarhus. Haar vader werkt daar als professor op Aarhus Universitet.

Mary begon met haar schoolcarrière in Clear Lake, Texas, waar haar vader toen werkte. Terug in Hobart ging ze naar de Sandy Bay Infants School, de Waimea Heights Primary School en daarna de Taroona High School in Tasmanië. De laatste 2 jaar van de middelbare school deed ze op Hobart College, en daarna deed ze een gecombineerde opleiding in de rechten en 'Commerce' (soort bedrijfskunde) aan de University of Tasmania.
Nadat ze was afgestudeerd verhuisde ze naar Melbourne om daar voor en reclamebureau te gaan werken. Ze heeft ook nog als lerares Engels in Parijs gewerkt. Toen ze in Denemarken ging wonen, werkte ze ook nog een tijdje voor Microsoft Denemarken.

In 2000 leerde ze kroonprins Frederik kennen tijdens de Olympische Spelen in Sydney. Na haar huwelijk met Kroonprins Frederik op 14 mei 2004 in Kopenhagen, werd ze officieel Deens. Daarvoor was ze half Engels, half Australisch, maar door een speciale wet (Mary's Law) kreeg ze Deens staatsburgerschap. Mary en Frederik gingen voor hun huwelijksreis naar Afrika.

Ze kregen vier kinderen:

Links


 
De toekomstige Koningen en Koninginnen in Europa

De kroonprinsen en kroonprinsessen:
Elisabeth (België) | Frederik en Mary (Denemarken) | Alois en Sophie (Liechtenstein) | Willem en Stéphanie (Luxemburg) | Catharina-Amalia (Nederland)
Haakon en Mette-Marit (Noorwegen) | Leonor (Spanje) | Charles en Camilla (Verenigd Koninkrijk) | Victoria en Daniel (Zweden)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mary_van_Denemarken&oldid=668975"