Venus (god)

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 2 jul 2022 om 09:35 (→‎Venus' uiterlijk)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Venus met een appel

Venus is de Romeinse godin van de liefde. In vroegere tijden was ze ook de godin van de vegetatie (planten), waardoor ze de beschermster van de tuinen en wijngaarden was. Later werd ze gelijk verklaard aan haar Griekse versie, Aphrodite. Venus is een van de bekendere en belangrijkere goden.

Venus werd geboren uit het schuim van de zee.

Venus en de Romeinen

In de Italiaanse regio Lazio begon de verering van Venus. Op 18 augustus 293 v.Chr. werd de eerste tempel ter ere van Venus gebouwd. Eigenlijk wilde men haar vieren op 18 augustus, maar toen werd er al een wijnfeest gehouden ter eren van oppergod Jupiter. Hierdoor werd haar feestdag op 1 april gevierd. Op die dag werd zij gezien als beschermvrouw tegen de zonde (Venus Verticordia). Vanaf 217 v.Chr. werd duidelijk dat Venus en Aphrodite dezelfde godinnen waren, toen een Griekse reiziger een beeld meenam naar Rome. Op 23 april 215 v.Chr. werd een tempel voor haar gebouwd op het Capitool in Rome, een heel erg belangrijk plein. Deze tempel was gewijd aan Venus Erycina, op zo de slag bij het Trasimeense meer te herdenken.

Je ziet dus dat Venus verschillende aanspreekvormen had. Dit was van de Grieken overgenomen en heette epiklese. Het idee achter epiklese is dat je een god op de juiste manier aanspreekt zodat de god ook weet in welke categorie je tot hem of haar spreekt. Julius Caesar liet bijvoorbeeld een tempel wijdden aan Venus Genetrix, oftewel Venus de moeder. In deze tempel werd Venus dus geëerd als moeder van het Romeinse volk. Caesar ging overigens iets verder, zijn familie liet helemaal nagaan op Venus, zodat hij van haar afstamde. Venus had meerdere van dit soort titels, zoals Venus Felix (gelukkige Venus), Venus Victrix (victorieuze Venus) en Venus Caelestis (hemelse Venus).

Venus werd samen met Roma gezien als beschermsters van de stad Rome. Hierdoor werd de tempel van Venus en Roma gewijd aan de twee godinnen. Venus werd ook gezien als gelijke van Cloacina. Zij was de godin van een belangrijke rioolleiding, die onder het Forum Romanum liep. Wilde je haar hiervoor aanspreken dan moest je de titel Venus Cloacina gebruiken en de tempel hiervoor stond op het forum zelf.

Venus' uiterlijk

Venus werd vaak uitgebeeld als een mooie, jonge vrouw. Venus werd vaak naakt uitgebeeld en soms ook halfnaakt. Venus is te herkennen aan haar lange, golvende haar, dat vaak tot aan haar heupen liep. Toch droeg ze het soms gebonden, vooral omdat dit op beelden makkelijkere te maken was. Venus had niet echt vaste attributen. Vaak werd ze afbeeld met een appel, een spiegel, een roer of een dolfijn. Ook had ze soms een andere god vast. Vaak was dit Cupido (liefde) of Victoria (overwinning). In sommige kunst staat Venus ook in schelp, een zogeheten venusschelp. Het bekendste schilderij met Venus is De Geboorte van Venus van de Italiaan Sandro Botticelli. Een bekend beeld van haar is de Venus van Milo.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Venus_(god)&oldid=721234"