Nintendo

Uit Wikikids
Versie door Hippogryph (overleg | bijdragen) op 20 jan 2023 om 12:59 (Categorie:Games verwijderd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nintendo is een bedrijf dat spelconsoles en games maakt. De eerste grote console (spelcomputer) van Nintendo was de NES (Nintendo entertainment system). Hierna kwamen de SNES (Super Nintendo entertainment system) en als laatste de WII. Nintendo was ook het eerste bedrijf met een handheld (een spelcomputer die je kunt dragen), dat was de Game and Watch. De grootste concurrent van nintendo is Sony Playstation. Het icoon van het bedrijf is Mario. Nintendo komt uit Japan.

Consoles

Een lijst met alle Nintendo-consoles. Veel grote consoles hebben ook aparte accessoires. Bij de NES had je zo een pistool, die had je nodig bij bijvoorbeeld Duck Hunt. Vooral de Wii heeft veel accessoires. De Wii Motion + en de Wii Balance Board bijvoorbeeld. Op bijna elke console van Nintendo zit een mariospel, waaronder het bekende Super Mario Bros.

Grote consoles

Handhelds

  • Game and Watch
  • Gameboy
  • Gameboy Color
  • Gameboy Advance
  • Gameboy Advance SP
  • Gameboy Pocket
De NES

Geschiedenis van Nintendo

Nintendo Koppai werd in 1889 opgericht door Fusajiro Yamuchi. Het begon als een bedrijf dat kaarten verkocht voor kaartspelletjes. De kaarten werden gemaakt van boomschors en met de hand geschilderd.

Speelkaarten

In 1926 was Nintendo het grootse kaartenbedrijf, maar in hetzelfde jaar nam zijn kleinzoon Sekiryo Yamuchi het over. Hij hernoemde Nintendo Koppai naar "Yamuchi Nintendo". In 1956 na een reis naar de VS sloot hij een licentieovereenkomst met Walt Disney om bekende tekenfilmfiguren om zijn kaarten te gebruiken, dit werd een succes. Daardoor veranderde de naam in wat het nu is: Nintendo co, ltd. Vele fabrieken deden dit na zo kwamen er bijvoorbeeld tussen de jaren 1963-1968 taxibedrijven, een televisiezender en voedselbedrijven (in Disney-specrijen bijvoorbeeld Popeye-noedels) Deze bedrijven kregen niet hetzelfde succes en gingen dicht. Na de Olympische Spelen in Tokyo in 1964 nam de verkoop van speelkaarten af.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nintendo&oldid=761451"