Sony

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Het hoofdgebouw van Sony in New York City.

Sony (Japans: ソニー) is een Japans conglomeraat die zich specialiseert in media en consumentenelectronica. Sony is bekend als de maker van de Playstation 3. Sony is een merk met meer dan 158.500 werknemers over de hele wereld. Sony is opgericht in 1946 maar is eigenaar van oudere bedrijven als Columbia Records (het oudste platenlabel ter wereld en Metro-Goldwyn-Mayer (maker van de James Bond-films, vind zijn oorsprong in 1924). Sony is de op een na grootste producent van consumentenelectronica ter wereld, achter Panasonic en voor Philips dat 3e staat.

Overzicht

Geschiedenis

Sony werd opgericht op 7 mei 1946 door Masaru Ibuka en Akio Morita. Het heette op dat moment nog "Tokyo Tsushin Kogyo" (Tokyo Telecommunications Engineering). Ook had het bedrijfje op dat moment slechts 20 werknemers. Het eerste product dat werd gemaakt was een rijstkoker. Later, toen Tokyo Tsushin Kogyoeem een meer aansprekende en meer Romaans klinkende naam koos kwamen de oprichters uit op sony, een kruising tussen sonus, de oorsprong van geluid, en sonny boy, een toentertijd bekende Engelse uitdrukking voor een jong persoon met een vrije geest. Mitsui Banking, de bankier van TTK vond de naamsverandering vreemd en wilde de naam veranderen in Sony Teletech. Morita en Ibuka hielden het echter op deze naam en toen de bank deze naam goedkeurde was Sony Coporation ontstaan.

Overnames door Sony

Een plattegrond van het hoofdgebouw van Sony Pictures Studio's.

Hervormingen in 2005

Op 7 maart 2005 werd bekent gemaakt dat Nobuyuki Idei, de toenmalige bestuursvoorzitter en Group CEO plaats moest maken voor Howard Stringer. Hij was bestuursvoorzitter en Group CEO van de Amerikaanse bedrijfstak van Sony. De onverwachte keuze zorgde ervoor dat voor het eerst een topman leiding zou geven die niet uit Japan kwam. Stringer was namelijk geboren in Wales. Op diezelfde dag werd president Kunitake Ando ook vervangen. Deze werd wel door een andere president vervangen uit Japan, Ryoji Chubachi.

Sinds 22 juni 2005 heeft Stringer zijn nieuwe functies aangenomen. Hun taak is om de kosten van het bedrijf te minderen.

De kracht van Sony

De kracht van Sony is het verkopen van dure en mooi ontworpen consumentenelektronica. In de jaren negentig brak Sony bijvoorbeeld de markt voor spelconsoles open die tot dan toe gedomineerd werd door Sega en Nintendo. Sony is de verantwoordelijke voor het stoppen van het maken van spelcomputers door Sega.

Nog een kracht van Sony is het leiden van de consumentenelektronica voor vele jaren. Door hypes te starten (zoals de Walkman, de voorloper van de MP3-speler), iets waar Japanners geen genoeg van kunnen krijgen, kwam er gelijk een marktaandeel voor Sony door de introductie van een nieuw model.

Media-imperium

Sinds de jaren 80 is Sony bezig geweest om een waar media-imperium op te bouwen met overnames van CBS Records, Columbia Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer, Screen Gems en de MGM Studios. Door al deze bedrijven is Sony een serieus mediaconglomeraat geworden dat sinds een aantal jaren een van de grootste en invloedrijkste spelers is geworden op de muziekmarkt, de televisieproductie en de filmmarkt is geworden.

Films

Vandaag de dag is SPE (Sony Pictures Entertainement) een van de grootste filmstudio's ter wereld en een dominante speler op de wereldwijde industrie van films. Onderdelen hiervan zijn onder andere Columbia TriStar Motion Picture Group (Columbia Pictures, TriStar Pictures en Sony Pictures Classics), Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), United Artists (door de overname van MGM) en Triumph Films.

Muziek

Door de overname van Columbia Music in 1988 en de joint venture met Bertelsmann is Sony in iets meer dan 15 jaar een van de grootste spelers geworden op de muziekmarkt. De combinatie heet hierdoor Sony BMG Music Entertainement. Samen met de Universal Music Group bezit Sony BMG 60% van de wereldwijde muziekmarkt. Dit was een reden waardoor veel kleine labels tegen het samengaan van Bertelsmann en Sony Music waren.

Producten en bezittingen

Producten

De meest bekende producten in deze lijn zijn de Walkman, de Playstation, de Blu-ray disc, de cd en de diskette.

Bezittingen

Film

Muziek

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sony&oldid=849579"