Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Ir. D.F. Wouda-gemaal

Uit Wikikids
Versie door Bobbyjohn10 (overleg | bijdragen) op 8 okt 2017 om 11:32 (Categorie:UNESCO toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ir. D.F. Wouda-gemaal

Woudagemaal 1.jpg

Het gemaal van de voorzijde
Land Nederland
Plaats Lemmer
Regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1998
Status Niet bedreigd
Type cultuur
Meer informatie UNESCO
Werelderfgoedlijst van UNESCO

Het Ir. D.F. Wouda-gemaal is een gemaal in Lemmer in de Nederlandse provincie Friesland. Het is het grootste stoomgemaal te wereld dat nog steeds werkt. Het wordt gebruikt om de waterstand in Friesland te verlagen. Het gemaal is vernoemd naar de ingenieur Dirk Wouda. Het staat ook op de werelderfgoedlijst.

Het gemaal werd in 1920 gebouwd en op 7 oktober van dat jaar geopend door Koningin Wilhelmina. Pas in 1947 kreeg het gemaal zijn huidige naam.

In 1955 werden de ketels vervangen door nieuwe. Sinds 1967 ging het gemaal op olie werken. Het gemaal werd voor 1967 slechts een paar keer per jaar gebruikt. Door onder andere de klimaatverandering werd het veel vaker gebruikt.

Het gemaal is in 1998 op de werelderfgoedlijst geplaatst. Ook behoort het bij de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Bijna dagelijks is het bezoekerscentrum van het gemaal geopend voor publiek. Er zijn speciale draaidagen waarop het gemaal ook van binnen is te zien.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ir._D.F._Wouda-gemaal&oldid=492147"