Hendrik Conscience: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(red.)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Infobox auteur
[[Bestand:Hendrik_Conscience.jpg|right|300px|thumb|Hendrik Conscience]]
 
  +
| naam = Hendrik Conscience
'''Hendrik (Henri) Conscience''' ([[Antwerpen (stad)|Antwerpen]], 3 december 1812 – [[Elsene]], 10 september 1883) was een bekend [[Vlaanderen|Vlaams]] schrijver. Consciences beroemdste boek is ''[[De leeuw van Vlaanderen]]'' (1838) over de [[Guldensporenslag]] van 1302. Dit boek is tevens een van de eerste boeken uit de Vlaamse literatuur. Conscience was een volksschrijver en richtte zich tot iedereen die in Vlaanderen woonde. Hij werkte erg ijverig en beschikte over veel fantasie. Conscience wordt ook wel ''de man die zijn volk leerde lezen'' genoemd, omdat hij als schrijver zo populair was.
 
  +
| afbeelding = Hendrik_Conscience.jpg
  +
| ander formaat =
  +
| onderschrift =
  +
| citaat =
  +
| volledige naam =
  +
| pseudoniem =
  +
| bijnaam =
  +
| geboren = 3 december 1812
  +
| geboorteplaats = [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]]
  +
| overleden = 10 september 1883
  +
| land = {{BE}}
  +
| beroep =
  +
| jaren-actief = 1837-1883
  +
| genre = [[Historische roman]]s
  +
| stroming = [[Romantiek (literatuur)|Romantiek]]
  +
| invloeden =
  +
| bekende-werken = ''[[De leeuw van Vlaanderen]]''
  +
| uitgeverij =
  +
| dbnl =
  +
| handtekening =
  +
| website = [https://www.dbnl.nl/auteurs/auteur.php?id=cons001 www.dbnl.nl]
  +
}}
 
'''Hendrik (Henri) Conscience''' ([[Antwerpen (stad)|Antwerpen]], 3 december 1812 – [[Elsene]], 10 september 1883) was een bekend [[Vlaanderen|Vlaams]] schrijver. Consciences beroemdste boek is ''[[De leeuw van Vlaanderen]]'' (1838) over de [[Guldensporenslag]] van 1302. Dit boek is tevens een van de eerste boeken uit de Vlaamse literatuur. Conscience was een volksschrijver en richtte zich tot iedereen die in Vlaanderen woonde. Hij werkte erg ijverig en beschikte over veel fantasie.
   
 
Conscience probeerde het Vlaamse volk op te voeden door middel van tot de verbeelding sprekende teksten. Hij was voorstander van België, maar tegelijkertijd was hij erg voor het behoud van de Vlaamse cultuur en meer rechten voor het Vlaamse volk. Hij schreef vooral historische romans en romans die zich op het platteland afspeelden. Naast schrijver was hij ook bestuurder, redacteur en conservator in verschillende musea.
 
Conscience probeerde het Vlaamse volk op te voeden door middel van tot de verbeelding sprekende teksten. Hij was voorstander van België, maar tegelijkertijd was hij erg voor het behoud van de Vlaamse cultuur en meer rechten voor het Vlaamse volk. Hij schreef vooral historische romans en romans die zich op het platteland afspeelden. Naast schrijver was hij ook bestuurder, redacteur en conservator in verschillende musea.
  +
  +
Conscience wordt ook wel ''de man die zijn volk leerde lezen'' genoemd, omdat hij als schrijver zo populair was. Conscience wordt daarnaast gezien als de vader van de Vlaamse literatuur. Gedurende zijn leven schreef hij meer dan 100 boeken, die ook vertaald werden in andere talen.
  +
  +
==Levensloop==
  +
===Jeugd===
  +
Conscience werd geboren in 1812 in [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]], toen België onder deel was van het [[Eerste Franse Keizerrijk]]. Zijn moeder kon niet lezen en schrijven. Dit was bij de helft van de Vlamingen in die tijd zo. Zijn vader werkte voor de marine van [[Napoleon Bonaparte]]. Na het [[Congres van Wenen]] zouden de Fransen wegtrekken uit België, waarbij het gezin achterbleef in Antwerpen. Hoewel zijn ouders acht kinderen kregen, overleden er twee tijdens de geboorte en nog eens vier tijdens de bevalling. Hendrik en zijn broer Jean-Balthasar waren de enige die volwassen werden. Toen zijn moeder overleed in 1820 trouwde zijn vader zes jaar later met een veel jongere vrouw. Samen kregen zij nog eens negen kinderen, waarvan er vier zeer jong overleden.
  +
  +
Vanaf kinds af aan had Conscience een zwakke gezondheid. De eerste zeven jaar zat hij vooral in een stoel aan het raam. Zijn moeder vertelde hem dan verhalen uit de haven van Antwerpen. Later kon hij meer en vertelde zijn vriendjes allerlei verhalen. Bovendien had Conscience een passie voor de natuur en bracht veel tijd door in de tuin van de familie. Conscience werd eerst door zijn vader onderwezen, maar ging later naar een privéschool in [[Borgerhout]]. Conscience sprak het Nederlands als zijn moedertaal en leerde zelf Frans en Engels. Na zijn opleiding ging hij lesgeven aan de beste scholen van Antwerpen in die tijd.
  +
  +
===Belgische Revolutie===
  +
{{Zie hoofdartikel|Belgische Revolutie}}
  +
Nadat de [[Belgische Revolutie]] uitbrak besloot Conscience te dienen in het Belgische leger. Na de Franse overheersing werd besloten dat België onderdeel werd van Nederland. Veel Belgen, voornamelijk de Franstalige Belgen, vonden dat de Nederlandse koning [[Willem I der Nederlanden|Willem I]] het noorden voortrok op het zuiden. Dit leidde tot woede bij het zuiden, waarbij na een operavoorstelling de revolutie uitbrak. Conscience diende in het leger van 28 oktober 1830 tot 21 mei 1836; eerst vrijwillig en daarna als korporaal en onderwijzer.
  +
  +
De Belgische Revolutie leidde tot het ontstaan van het moderne België. België werd echter in die tijd geleid door voornamelijk Franstaligen. Ook was de voertaal van de regering, de overheid en belangrijke instituten Frans. Hoewel er meer Vlamingen waren dan Walen, was het Vlaams niet gestandaardiseerd. Voor het Frans was wel een standaardtaal. Bovendien bestond het grotendeel van de Vlaamse bevolking uit arme boeren en arbeiders, die vaak niet konden lezen en schrijven. Conscience geloofde dat België enkel als land kond overleven als het tweetalig was. De Vlamingen moesten daarom zich bewust worden van hun identiteit en leren lezen en schrijven. In die tijd werden Belgische boeken voornamelijk geschreven in het Frans. Er werden wel Vlaamstalige boeken geschreven, maar deze waren niet populair en werden door een klein clubje gelezen.
  +
  +
Conscience had contacten met [[Jan De Laet]] en [[Theodoor van Ryswyck]]; twee Vlaamse schrijvers. Zij waren onderdeel van de [[Vlaamse Beweging]], die dan tot doel had de positie van Vlamingen in België te veranderen. Conscience werd daarom ook lid van de schrijversvereniging ''De Olijftak''. Conscience werd in de tussentijd [[ingenieur]] voor de Belgische staat. Conscience had namelijk weinig geld om alleen van het schrijven te kunnen leven. Conscience werkte hierdoor ook als vertaler voor het Antwerpse provinciebestuur, maar werd al snel ontslagen. Later werd hij uit noodzaak tuinman.
  +
  +
  +
   
 
[[Categorie:Belgisch schrijver]]
 
[[Categorie:Belgisch schrijver]]

Versie van 25 apr 2021 15:44

Hendrik Conscience
Hendrik Conscience.jpg
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 3 december 1812
Geboorteplaats Antwerpen
Overleden 10 september 1883
Nationaliteit Vlag van België België
Beroep
Werk
Jaren actief 1837-1883
Genre(s) Historische romans
Stroming Romantiek
Invloeden
Bekende werken De leeuw van Vlaanderen
Uitgeverij(en)
dbnl
Handtekening
Website www.dbnl.nl
Portaal Portal.svg Literatuur

Hendrik (Henri) Conscience (Antwerpen, 3 december 1812 – Elsene, 10 september 1883) was een bekend Vlaams schrijver. Consciences beroemdste boek is De leeuw van Vlaanderen (1838) over de Guldensporenslag van 1302. Dit boek is tevens een van de eerste boeken uit de Vlaamse literatuur. Conscience was een volksschrijver en richtte zich tot iedereen die in Vlaanderen woonde. Hij werkte erg ijverig en beschikte over veel fantasie.

Conscience probeerde het Vlaamse volk op te voeden door middel van tot de verbeelding sprekende teksten. Hij was voorstander van België, maar tegelijkertijd was hij erg voor het behoud van de Vlaamse cultuur en meer rechten voor het Vlaamse volk. Hij schreef vooral historische romans en romans die zich op het platteland afspeelden. Naast schrijver was hij ook bestuurder, redacteur en conservator in verschillende musea.

Conscience wordt ook wel de man die zijn volk leerde lezen genoemd, omdat hij als schrijver zo populair was. Conscience wordt daarnaast gezien als de vader van de Vlaamse literatuur. Gedurende zijn leven schreef hij meer dan 100 boeken, die ook vertaald werden in andere talen.

Levensloop

Jeugd

Conscience werd geboren in 1812 in Antwerpen, toen België onder deel was van het Eerste Franse Keizerrijk. Zijn moeder kon niet lezen en schrijven. Dit was bij de helft van de Vlamingen in die tijd zo. Zijn vader werkte voor de marine van Napoleon Bonaparte. Na het Congres van Wenen zouden de Fransen wegtrekken uit België, waarbij het gezin achterbleef in Antwerpen. Hoewel zijn ouders acht kinderen kregen, overleden er twee tijdens de geboorte en nog eens vier tijdens de bevalling. Hendrik en zijn broer Jean-Balthasar waren de enige die volwassen werden. Toen zijn moeder overleed in 1820 trouwde zijn vader zes jaar later met een veel jongere vrouw. Samen kregen zij nog eens negen kinderen, waarvan er vier zeer jong overleden.

Vanaf kinds af aan had Conscience een zwakke gezondheid. De eerste zeven jaar zat hij vooral in een stoel aan het raam. Zijn moeder vertelde hem dan verhalen uit de haven van Antwerpen. Later kon hij meer en vertelde zijn vriendjes allerlei verhalen. Bovendien had Conscience een passie voor de natuur en bracht veel tijd door in de tuin van de familie. Conscience werd eerst door zijn vader onderwezen, maar ging later naar een privéschool in Borgerhout. Conscience sprak het Nederlands als zijn moedertaal en leerde zelf Frans en Engels. Na zijn opleiding ging hij lesgeven aan de beste scholen van Antwerpen in die tijd.

Belgische Revolutie

Zie Belgische Revolutie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat de Belgische Revolutie uitbrak besloot Conscience te dienen in het Belgische leger. Na de Franse overheersing werd besloten dat België onderdeel werd van Nederland. Veel Belgen, voornamelijk de Franstalige Belgen, vonden dat de Nederlandse koning Willem I het noorden voortrok op het zuiden. Dit leidde tot woede bij het zuiden, waarbij na een operavoorstelling de revolutie uitbrak. Conscience diende in het leger van 28 oktober 1830 tot 21 mei 1836; eerst vrijwillig en daarna als korporaal en onderwijzer.

De Belgische Revolutie leidde tot het ontstaan van het moderne België. België werd echter in die tijd geleid door voornamelijk Franstaligen. Ook was de voertaal van de regering, de overheid en belangrijke instituten Frans. Hoewel er meer Vlamingen waren dan Walen, was het Vlaams niet gestandaardiseerd. Voor het Frans was wel een standaardtaal. Bovendien bestond het grotendeel van de Vlaamse bevolking uit arme boeren en arbeiders, die vaak niet konden lezen en schrijven. Conscience geloofde dat België enkel als land kond overleven als het tweetalig was. De Vlamingen moesten daarom zich bewust worden van hun identiteit en leren lezen en schrijven. In die tijd werden Belgische boeken voornamelijk geschreven in het Frans. Er werden wel Vlaamstalige boeken geschreven, maar deze waren niet populair en werden door een klein clubje gelezen.

Conscience had contacten met Jan De Laet en Theodoor van Ryswyck; twee Vlaamse schrijvers. Zij waren onderdeel van de Vlaamse Beweging, die dan tot doel had de positie van Vlamingen in België te veranderen. Conscience werd daarom ook lid van de schrijversvereniging De Olijftak. Conscience werd in de tussentijd ingenieur voor de Belgische staat. Conscience had namelijk weinig geld om alleen van het schrijven te kunnen leven. Conscience werkte hierdoor ook als vertaler voor het Antwerpse provinciebestuur, maar werd al snel ontslagen. Later werd hij uit noodzaak tuinman.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hendrik_Conscience&oldid=664014"