Duivel

Uit Wikikids
Versie door Synergie (overleg | bijdragen) op 11 feb 2024 om 16:57 (→‎Videoclips)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een middeleeuwse afbeelding van de duivel.

De duivel of satan is volgens sommige christenen de baas van de hel, de plek waar alle kwade zielen van mensen heengaan. Hij werd in de kunst vaak voorgesteld als een rode man met bokkenpoten, een geitenstaart en hoorntjes op zijn hoofd. Ook draagt hij vaak een drietand, een speer met drie punten. Hij zou de tegenstander van God en zijn engelen zijn.

Oorsprong

De duivel zou oorspronkelijk een machtige en dierbare engel van God zijn geweest met de naam Lucifer. Dat betekent: "Hij die het Licht draagt". Lucifer was de engel die "het meeste licht gaf". De engel werd echter jaloers en wilde net zo machtig als God zijn. Hij werd ongehoorzaam. Dit liet God niet toe en Hij verwierp de engel dan ook (vandaar dat hij ook "gevallen engel" wordt genoemd). Voortaan heette hij satan en was de tegenstander van God. Hij wist wel een aantal van Gods engelen mee te krijgen en die kroonden hem tot leider.

Veel gelovigen zijn bang voor de duivel. Het getal 666 wordt vaak met de duivel in verband gebracht. Dat getal is afkomstig uit het laatste boek van de Bijbel, de Openbaring.Sommige gelovigen zijn daarom ook bang voor dat getal.

Het christendom en de ondergang van de duivel

Volgens latere christelijke ideeën was de duivel de slang die Adam en Eva verleidde om van de boom van de kennis van goed en kwaad te eten. Joden geloven dat echter niet, moslims echter wel.

Sommige christenen geloven, op grond van de Bijbel, dat satan overwonnen is door de kruisdood van Jezus, de Zoon van God. De satan is, volgens de Bijbel, weliswaar nog actief, maar zal bij de wederkomst van Christus voorgoed overwonnen worden.

Andere christenen geloven niet in de duivel en denken dat hij verzonnen is.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Duivel&oldid=841420"