Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?

Dag des Oordeels

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
De dag van het oordeel zoals Michelangelo heeft geschilderd in de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan

De Dag des Oordeels is volgens de christenen, joden en moslims de dag dat er wordt bepaald wie gaat naar de hel, en wie naar de hemel en ook het Einde der Tijden. Eerst zou er een periode van onrust zijn. Mogelijk kan er een duizendjarig rijk komen. Daarna zou worden bepaald wie naar de hel of hemel gaat. Steeds komen 2 elementen terug bij de bepaling of je naar de hemel of de hel gaat. Dat zijn: of je God hebt gezocht en in hoeverre je een goed mens bent geweest voor je medemensen.

Het Egyptische dodenboek

De Egyptenaren geloofden, zoals vrijwel alle geloven doen, in een dag van het oordeel. De god Anubis weegt je hart en als het vol zit van zonden, zal het worden opgegeten door de god Ammoet. Blijf je leven, dan kun je naar de eeuwige rijstvelden.

het jodendom

Het heilige boek van de joden, de Tenach schrijft niet veel over de dag des oordeels. De profeet Jesaja laat zien dat je leven hier op aarde belangrijk is voor het leven na de dood. De profeet Daniël schrijft hoe de goeden zullen verblijven bij God en de slechten in diepe duisternis terechtkomen.

Het christendom

Jezus Christus spreekt ook over het oordeel over de goeden en de kwaden. In het oordeel staat steeds de vraag wat je met je leven hebt gedaan. Heb je de liefde verspreid, of juist niet? Uit de parabels van Jezus, zoals de parabel van de talenten, blijkt dat je na de dood een volgende leven hebt. Daarin moet je verder gaan met het verspreiden van de liefde. Zo kan ht Rijk Gods verder groeien, onder de mensen onderling en naar God.

Het laatste boek van de Bijbel, de Openbaring, geeft een groot aantal beelden in de vorm van een visioen weer. Over de vraag hoe die beelden moeten worden uitgelegd, lopen de meningen ver uiteen.

De islam

De Koran heeft de beelden uit de Openbaring van de Bijbel soms letterlijk overgenomen en vermengd met opvattingen die in de 7e eeuw in het Arabische schiereiland heersten.

Bijna doodervaringen

In onze tijd zijn er opvallend veel mensen die een bijna-doodervaring hebben gehad. Het is vaak een plezierige ervaring, maar er zijn ook mensen met een helervaring. Ook hier ervaren sommige mensen een oordeel. Een van de bekendste mensen die een bijna-dood ervaring hebben gehad is Eben Alexander III. Hij was een hersenchirurg die werkte aan de universiteit en geloofde dat bijna-dood ervaringen meer een inbeelding of een droom was. Hij heeft veel boeken geschreven over de werking van de hersenen. Nadat hij zelf een bijna-dood ervaring kreeg is hij van mening veranderd. Nu schrijft hij boeken over het leven na de dood.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dag_des_Oordeels&oldid=547010"