Sixtijnse Kapel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beschilderde plafons in de Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse kapel is de beroemdste zaal van de Musei Vaticani (het Vaticaan Museum). Het is gebouwd door de architect Giovanni dei Dolci. De bouw begon in 1473 en duurde 8 jaar. De Sixtijnse kapel dankt zijn naam aan paus Sixtus IV. Hij was de opdrachtgever van de Sixtijnse Kapel.

Hoe ziet de Sixtijnse Kapel eruit?

Het is een rechthoekige kapel met afmetingen van 40,5 x 13,2m en een hoogte van 20,7 m. Aan de lange zijden zitten bovenaan zes ramen, deze verlichten de ruimte. De muurvlakken onder de ramen zijn in 1481-1483 door verschillende kunstenaars van beschilderd. Aan de linkerkant zijn scènes uit het leven van Mozes geschilderd. En aan de rechterkant scènes uit het leven van Jezus. Tussen de ramen zijn portretten van 28 pausen geschilderd.

25 jaar later gaf paus Julius II de opdracht aan Michelangelo om het plafond te beschilderen. Eerst kreeg Michelangelo hulp van assistenten, maar Michelangelo wilde liever alleen werken en ontsloeg de assistenten. Hij was hier 4 jaar mee bezig (1508-1512). Terwijl hij de schilderingen maakte lag hij constant op zijn rug. Op een van de korte zijden is een reusachtige muurschildering te zien: het Laatste Oordeel. De plafondschildering maakte samen met de muurschildering het Laatste Oordeel de kapel tot het hoogtepunt van de renaissance-schilderkunst.

Link

Bekijk hier de Sixtijnse Kapel, beweeg je muis en/of druk op + of - om te zoomen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sixtijnse_Kapel&oldid=526646"