Moederbord

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 31 mrt 2023 om 11:16
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het moederbord is een onderdeel van de interne hardware van een pc.
Het moederbord is een veelal groene printplaat waarop verschillende onderdelen van de pc zijn gesoldeerd. Doordat er koperen lijntjes op de printplaat zijn geëtst, verbinden deze de verschillende onderdelen met elkaar. Het zijn een soort stroomdraadjes. Ook zijn er enkele "stopcontacten" of slots en connectoren, waarop andere onderdelen kunnen worden aangesloten. Ook die onderdelen staan dan met elkaar in verbinding via die koperen lijntjes.
Op het moederbord wordt alle interne hardware aangesloten. Zoals de processor of CPU met ventilator, de videokaart of grafische kaart, geluidskaart, geheugen als RAM (op afbeelding DIMM) en ROM en de kaart-slots (hier 3) voor de netwerkkaart of ethernet-kaart, en de extra grafische kaart. Op het moederbord zit een batterij (CMOS backup) voor de stroom van de interne klok. Op de afbeelding is de processor zelf en de erbij horende ventilator niet te zien.

Onderdelen en aansluitpunten (sockets en connectoren) moederbord

Randapparatuur

Verschillende randapparatuur staat ook (meestal niet rechtstreeks) in verbinding met het moederbord. Indien aanwezig zijn de discdrive voor de floppy disc of de CD-drive voor de CD-ROM of DVD ook via draden en stekkers op het moederbord aangesloten (bovenaan). Ook is er een aansluiting voor de muis (paars) en het toetsenbord (blauwgroen). Vroeger sloot je de printer aan op de parallelle poort (hier paars-rose).

De zojuist genoemde kaarten zijn ook printplaten met koperen lijntjes, maar dan kleiner. Deze worden in de kaart-slots (licht grijs, hier rechts) gestoken. Aan die kaarten zitten eventueel draden die naar de contacten (aansluitbussen of connectoren) gaan op de buitenkant van de computer. Vaak zitten die aansluitbussen op de kaart gesoldeerd. Op de beeldschermpoort (onder) sluit je met een stekker het beeldscherm of de beamer aan (meestal blauw en grijs). Op de geluidskaart kun je een koptelefoon of speakers en de microfoon aansluiten (vaak rood en groen). En via de netwerkkaart of de geïntegreerde ethernet-aansluitbus maak je aansluiting met het internet. Dat kan via een kabel naar het modem of via een antenne met de wifi naar de router en dan naar het modem. Tegenwoordig zitten het modem en de router in één kastje.

Verder kunnen er aansluitbussen zijn voor een USB aansluiting, USB-stick (SS) en flashgeheugen-kaartjes van een digitaal fototoestel of videocamera. Ook die aansluitbussen staan in verbinding met het moederbord.
Sommige moderne hardware en randapparatuur kun je niet meer aansluiten op een oud moederbord.

Op het moederbord en de kaarten zitten een heleboel andere elektronische onderdelen, zoals weerstanden en condensatoren. Dat zijn een soort stroomregelaars.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moederbord&oldid=777308"