Processor

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto van een processor

De processor is een van de meest belangrijke onderdelen van een computer. Dat is niet gek, want voor alle handelingen die je verricht met de computer slaat de processor aan het rekenen. Het is het rekencentrum van de computer. Of je nu muziek luistert, een webpagina opent of beweegt met de muis, alles wordt door de processor nauwkeurig berekend. Eigenlijk is processor een Engels woord dat staat voor verwerker. De processor die wij altijd bedoelen is de centrale processor, de anderen namen voor de processor zijn: CPU en CVE. CPU staat voor Central Processing Unit en CVE, de Nederlandse afkorting, staat voor Centrale Verwerkings Eenheid. Een computer rekent met bits.

De bekendste processorfabrikanten zijn Intel en AMD.

Architectuur

Met architectuur bedoelen we in dit geval hoe een processor is opgebouwd.

De bekendste architecturen x86 (32 bit) en x64 (64 bit). Deze worden gebruikt voor de meeste computers. Tegenwoordig worden er geen 32-bit-processors meer gemaakt, omdat ze minder werkgeheugen aankunnen dan 64 bit.

In telefoons, tablets, en andere apparaten zitten vaak mobiele processors (ARM). Deze hebben een andere architectuur dan de processors hierboven. Dit komt omdat telefoons en tablets zuiniger moeten zijn, anders gaat de batterij te snel leeg.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Processor&oldid=513759"