Muis (computer)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RaspberryPi Mouse 02.jpg

De muis is een apparaat dat wordt gebruikt om een computer te bedienen. Het is een klein doosje met knoppen en een scrollwiel dat vastzit aan de computer met een snoer of werkt met een draadloze verbinding. De muis beweegt de cursor op het computerscherm en stelt je in staat om programma's te openen, bestanden te verplaatsen en te klikken op het scherm.

De geschiedenis van de muis

De eerste muis werd in 1963 ontworpen door Douglas Engelbart en Bill English van het Stanford Research Institute. Deze muis was nogal groot en zag er anders uit dan de muizen die we tegenwoordig kennen. Het duurde nog een aantal jaren voordat de muis werd geïntroduceerd op de markt.

De eerste computer die standaard met een muis werd geleverd, was de Apple Lisa. Dit was in 1983. Daarna volgden andere computers zoals de Macintosh en de IBM PC. Tegenwoordig is de muis een standaardonderdeel van vrijwel elke computer.

Hoe werkt een muis?

De muis maakt gebruik van een sensor om de bewegingen van de muis te registreren. Bij een optische muis zit er geen balletje in de muis, zoals vroeger wel het geval was. In plaats daarvan zorgt de sensor ervoor dat de bewegingen van de muis worden omgezet in signalen die de computer kan begrijpen. De sensor registreert de bewegingen van de muis door naar de ondergrond te kijken en te zien welke richting de muis beweegt.

Een lasermuis werkt op dezelfde manier als een optische muis, maar maakt gebruik van een laser om de bewegingen van de muis te registreren. Hierdoor werkt de muis nog nauwkeuriger dan een optische muis.

Verschillende soorten muizen

Er zijn verschillende soorten muizen verkrijgbaar. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

  • Optische muis: deze muis maakt gebruik van een sensor om de bewegingen van de muis te registreren. Er zit geen balletje in de muis, zoals vroeger wel het geval was.
  • Lasermuis: deze muis werkt net als een optische muis, maar maakt gebruik van een laser om de bewegingen van de muis te registreren. Hierdoor werkt de muis nog nauwkeuriger.
  • Ergonomische muis: deze muis is speciaal ontworpen om de belasting op de pols en arm te verminderen. De muis is vaak iets groter en heeft een andere vorm dan een standaardmuis.
  • Gamingmuis: deze muis is speciaal ontworpen voor gamers. De muis heeft vaak extra knoppen waarmee je snel commando's kunt uitvoeren tijdens het gamen.
  • Touchpad: dit is een ander soort apparaat waarmee je de cursor op het scherm kunt bewegen. Het zit meestal ingebouwd in laptops.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Muis_(computer)&oldid=789886"