Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Random Access Memory

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RAM-Geheugen
Voorbeeld RAM-Geheugen

RAM is een afkorting voor Random Access Memory. Dit kan je vrij vertalen als geheugen met willekeurige toegang.

In tegenstelling tot ROM, Read Only Memory (alleen lezen-geheugen), kan je in RAM zowel lezen als schrijven. "Geheugen met willekeurige toegang" is een wat verwarrende term. De term werkgeheugen is misschien meer toepasselijk voor het doel dat dit onderdeel van de computer vervult.

Functie RAM in de computer

Een harde schijf kan niet snel genoeg bestanden lezen om een computer vlot te laten werken. Daarom worden het programma en het bestand dat je aan het bewerken bent tijdelijk in het geheugen gekopieerd. De CPU (Computer Process Unit of kortweg processor) heeft hier heel snel toegang toe om bewerkingen te kunnen uitvoeren. Dit 'laden' van een programma verklaart ook de wachttijd en laadbalkjes die je wel eens ziet verschijnen als je gebruik maakt van een computer.

Waarom zou je niet alleen maar heel veel RAM in je computer stoppen en een harde schijf gewoon laten zitten, zou je denken? Als je de computer uitzet en er geen stroom meer op het geheugen staat, zal hij de bestanden vergeten.

Ontwikkeling van RAM

RAM bestaat net als een CPU uit een verzameling van een heleboel transistoren. In de ontwikkeling van de CPU zijn de transistoren steeds kleiner geworden en steeds sneller geworden. Voor het RAM betekend dit dat het groter is geworden en dat het sneller bestanden kan lezen en schrijven. Wanneer je een heel groot programma gebruikt, kan het zijn dat slechts een deel van het programma in het RAM past. Als je dan gebruik wil maken van een ander deel van het programma, moet de computer een stukje van het RAM leegmaken en moet een ander deel van het programma van de harde schijf in het RAM gekopieerd worden. In dit geval heeft het nut om meer RAM in de computer te stoppen zodat de computer niet steeds hoeft te schuiven met data, waardoor de computer sneller werkt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Random_Access_Memory&oldid=726477"