Berlinerbol

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 10 okt 2022 om 07:24 (Categorie:Brood en banket verwijderd; Categorie:Gebak toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Twee Berlinerbollen, waarvan één opengesneden.

Een Berlinerbol, Duits voor Berlijnse bol, is een bepaald soort gebak met een ronde vorm. De Berlinerbol komt oorspronkelijk uit Duitsland, vermoedelijk uit Berlijn. Wat raar is dat in heel Duitsland het gebak Berlinerbollen worden genoemd, maar in Berlijn zelf en ook in Saksen heten het Pfannkuchen (oftewel pannenkoeken). In Vlaanderen wordt het gebak vaak Boule de Berlin genoemd.

Berlinerbol zijn, zoals de naam al zegt, bol qua vorm. Het gebak is gemaakt van luchtig deeg, wat gefrituurd is. In het midden van de bol zit vaak jam of banketbakkersroom. Vaak is het gebak van boven bedek met een laagje (poeder)suiker en soms wordt er ook kaneel aan toegevoegd. Een Berlinerbol wordt vaak bereid met bloem, water, gist, melk, suiker, eieren, boter en zout. Deze worden gekneed tot deeg. Hierna wordt het een halfuur laten rijzen. Vervolgens worden er bolletjes van gekneed. Elk worden deze ongeveer tien minuten gebakken in de olie. Daarna wordt de vulling erin gespoten en wordt het bedekt met (poeder)suiker.

Wist je dat...

  • Tijdens de Eerste Wereldoorlog in België de Berlinerbollen Boules de l'Yser werden genoemd. Dit is Frans voor bollen van IJzer (naar de rivier) betekend.
  • Dat er een gerucht is dat de Amerikaanse president John F. Kennedy tijdens een toespraak in West-Berlijn in plaats van Ich bin ein Berliner Ich bin ein Berlinerbol zei. Later bleek dit helemaal niet waar te zijn, maar een New Yorkse krant heeft het jarenlang volgehouden.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Berlinerbol&oldid=736528"