Fries (taal)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gebieden waar Fries wordt gesproken.
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Fries (Frysk) is een Germaanse taal die vooral wordt gesproken in de Nederlandse provincie Friesland (Fryslân in het Fries). De taal wordt ook gesproken door kleine groepen in Duitsland en Denemarken.

Inleiding

De Friese talen vormen een kleine ondergroep van de Noordwest -Germaanse talen, die op hun beurt weer deel uitmaken van de West-Germaanse talen. Deze taalgroep omvat (Westlauwersk of West) Fries, Noord-Fries en Oost-Fries, waarvan alleen de laatste taal Saterland Fries is, waarbij alle andere dialecten zijn uitgestorven. De Friese talen werden in 2004 door ongeveer 612.000 mensen als moedertaal gesproken , voornamelijk in de Nederlandse provincie Fryslân (Friesland), en verder in het Duitse Noord-Friesland en Saterland.

Fryske dialecten

Er zijn dus een paar varianten op Fries. Ten eerste is er het West-Fries (Westlauwersk), wat in Friesland door zo'n 400.000 mensen wordt gesproken, dan is er nog het Saterfries (Saaterland Frysk), dat nog door ongeveer 1000 mensen wordt gesproken in Duitsland. Rond de Deens-Duitse grens wordt door zo'n 10.000 mensen het Noordfries gesproken. Het Westerlauwers Fries heeft dus veruit de meeste sprekers.

Geschiedenis

Verdwijnen van Frieze gronden in de Middeleeuwen

De Friese talen hebben een lange geschiedenis. Het klopt dat er al een Friesland (Hertogdom Frisa) was in de Vroege Middeleeuwen, in de tijd van Clovis. Het strekte zich uit langs de Noordzeekust van het huidige Frieland tot in zeeland. Het is niet zeker of dit hetzelfde volk is als de Friesen waar we het hier over hebben. De Friese taal zoals die in de Vroege Middeleeuwen gesproken moet zijn wordt ook wel Proto-Fries genoemd. Deze taal heeft het niet overleefd en is niet overgeleverd, behalve in korte runen-inscripties vanaf de zevende eeuw. Het Fries van de Hoge Middeleeuwen (1150-1550) wordt Oudfries genoemd. De eerste Oudfriese tekst is een fragmentarische psalmvertaling uit de twaalfde eeuw. Tijdens de Oudfriese periode stamden Oost-Fries en Noord-Fries van het Westlauwersk Fries af, waarna ze verder een zelfstandige ontwikkeling volgden. Oost-Fries is tussen 1300 en 1900 uitgestorven in bijna heel Oost-Friesland, met uitzondering van het Duitse Waddeneiland Wangereach (waar het in het midden van de twintigste eeuw uitstierf) en Saterland, dat lange tijd geïsoleerd was. omgeven door bijna ondoordringbare moerassen.

De Friese talen behoren tot de Noordwest-Germaanse taalgroep, waartoe ook de nauw verwante Angelsaksische talen behoren, waaronder het Engels. We weten al over de Friezen (Frisia) sinds de Romeinse tijd omdat de schrijver Tacitus over hen schreef. Ze spraken eerst Oud-Fries, toen Midden-Fries en nu tegenwoordig (hedendaags) "gewoon" Fries.

Het Westlauwersk Fries ontwikkelde zich tot het Middelfries, dat tussen 1550 en 1820 werd gesproken. Veel teksten uit die periode zijn verdwenen, omdat het Fries destijds slecht geschreven was. Vanaf 1820 wordt er Nieuwfries gesproken, waarvan de ontwikkeling samenvalt met het nieuwe gebruik van het Fries als schrijftaal. Dit wordt ook wel het Standaardfries genoemd, die op scholen wordt onderwezen. Er is ook een verwandschap met het Deens en het Zweeds.

Fries behouden

Een taal moet onderhouden worden en aktief gesproken, anders verdwijnt het. Een organisatie die het Fries promoot en mensen helpt is de Fryske Akademy. Sinds de oprichting in 1938 zet de vereniging zich wetenschappelijk in voor het behoud van het Fries. Er zijn werkgroepen die onderzoek doen zoals naar de letterkunde, archeologie, de Fryske maritieme geschiedenis, muziek en de heraldiek.

Zo wordt er ook gewerkt aan een Fries-Nederlands online woordenboek.

Klederdracht - Fryske klaeijing

Portret van koningin Wilhelmina in Friese klederdracht

In Friesland heeft men nog lang in klederdracht rondgelopen. Nu zie je het hooguit nog op jaarmarkten waar presentaties worden gegeven. De dracht is vanouds rijk, met dure stoffen en veel zilverwerk. De Friese klederdracht is de kleding van boer(en) en in Friesland rond 1860 een tijd van voorspoed voor de Friese boeren door de export van boter en kaas naar o.a. Engeland. Het kostuum wordt nog steeds gebruikt bij folkloristische activiteiten zoals volksdansen, ringrijden, de halve feestdagen en een boerenbruiloft.

Friese popmuziek

In Friesland kent men Aaipop. Dit is een eendaags muziekfestival dat sinds 1987 jaarlijks op paasmaandag wordt gehouden op een terrein in Nijland, een dorp tussen Sneek en Bolsward. Aaipop trekt jaarlijks ongeveer 2500 bezoekers. Op Aaipop spelen alleen bands in het Fries en in aan het Fries verwante streektalen zoals het Stadsfries en het Bildts. Het festival noemt zich het grootste Friestalige festival ter wereld.

Bekende optredens waren er o.a. van:

  • Strawelte (1988)
  • Bricquebec (1988)
  • Pigmeat (1999)
  • Doede Bleeker (2000)
  • Bogerman Bigband (2000)
  • Bombarje (2002, 2004)
  • De Kast (2004)
  • Meindert Talma (2009)
  • Gerrit Breteler (2009)
  • Aart Lus & Ed Lip (2009)
  • Syb van der Ploeg en band (2009)
  • Die Twa
  • De Doelleazen
  • Jarretank
  • Jitiizer
  • Van Wieren
  • Piter Wilkens
  • De Hûnekop
  • It Dockumer Lokaeltsje

Radio en TV

Op de radio en TV en via internet is er Omrop Fryslân. Ook is er Frysk FM.

Links

 
Germaanse talen

Noord-Germaanse Talen: Deens · Zweeds · Noors · IJslands · Faeröers
West-Germaanse Talen: Afrikaans · Duits · Engels · Nederlands · Fries · Luxemburgs · Jiddisch

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fries_(taal)&oldid=721864"