Ministerie van Defensie (Nederland)
Het ministerie van Defensie (Def) heeft de leiding over de Nederlandse Krijgsmacht. Defensie is de grootste werkgever van Nederland en heeft zo'n 68.000 mensen in dienst, dit zijn voornamelijk militairen en leidinggevenden. Het ministerie is te vinden aan het Plein in Den Haag, nabij het Binnenhof. Het ministerie van Defensie gaat over het leger, het trainen ervan en de inzet in het buitenland.
De minister heeft de leiding over het ministerie. Van 27 oktober 2017 tot en met 17 september 2021 was Ank Bijleveld (CDA) de minister van Defensie. De staatssecretaris van Defensie is Barbara Visser van de VVD.
Taken
De minister en staatssecretaris van Defensie zijn beide verantwoordelijk voor het Nederlands leger. Als eerste moet dit leger goed getraind zijn, zodat het op elk moment kan worden ingezet. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Nederland geen oorlog meer meegemaakt op eigen grondgebied. Wel wordt het leger nog gebruikt bij rellen. Ook na de ramp op Sint-Maarten werden Nederlandse militairen gebruikt om de orde te herstellen, net als na de watersnoodramp van 1953 in Zeeland. Ook voor het uitzenden van militairen naar het buitenland, bijvoorbeeld Mali en Syrië, is toestemming van de minister nodig. De minister is ook verantwoordelijk voor het materiaal. Dit moet goed worden onderhouden en soms opnieuw worden aangeschaft. Ook is de minister verantwoordelijk voor de opleiding van militairen en de trainingen ervan. Zowel bij het trainen als onderhouden moet als veilig gebeuren. Zo bleek dat Defensie jarenlang met giftige chroomverf gewerkt had en dat een schietbaan niet veilig was, waarbij een militair overleed.
Organisatie
Het ministerie bestaat uit:
- Bestuursstaf (departement)
- 4 krijgsmachten:
- Koninklijke Luchtmacht (KLu)
- Koninklijke Landmacht (KL)
- Koninklijke Marine (KM)
- Koninklijke Marechaussee(Kmar)
- Commando Dienstencentra
- Defensie Materieel Organisatie
Link
Ministeries in Nederland | |||
---|---|---|---|
Algemene Zaken (AZ) - Asiel en Migratie (A&M) - Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) - Buitenlandse Zaken (BZ) - Defensie (Def) - Economische Zaken (EZ) - Financiën (Fin) - Infrastructuur en Waterstaat (I&W) - Justitie en Veiligheid (J&V) - Klimaat en Groene Groei (KGG) - Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) - Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) - Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) - Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) - Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) |