Österreichische Volkspartei

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oostenrijkse Volkspartij (OVP)
Österreichische Volkspartei (ÖVP)

Logo neue VP tuerkis.png

Oprichting 17 april 1945
Opheffing
Actief in Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Richting
Stroming Christendemocratie
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Sebastian Kurz
Partijvoorzitter
Secretaris-generaal
- Nationale Raad
- Bondsraad
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Nationale Raad 62 van 183
- Bondsraad 21 van 62
- Europees Parlement 7 van 751
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Wetenschappelijk bureau
Partijblad
Partijlied
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

De Oostenrijkse Volkspartij (Duits: Österreichische Volkspartei (ÖVP)) is een politieke partij in Oostenrijk. De Oostenrijkse Volkspartij is samen met de Sociaaldemocratische Partij van Oostenrijk één van de twee traditioneel grootste partijen van het land. De partij werd in 1945 en is een christendemocratische partij.

De partij is erg conservatief en presenteerde zich als katholieke en anti-socialistische partij. Voor de partij staat het gezin erg centraal. Op economisch vlak wil de partij dat de overheid zich zo min mogelijk met de economie bemoeit. Qua gelijkheid wil de partij wel de positie van de vrouw verbeteren, maar is bijvoorbeeld tegen het homohuwelijk. Ook het legaliseren van softdrugs gaat de partij te ver.

De Oostenrijkse Volkspartij is vooral onder de middenklasse, bedrijfseigenaars en landbouwers populair. Ook een meerderheid van de ambtenaren steunt de partij. De ÖVP-aanhangers zijn meestal hoogopgeleid en rijk. Ook jongeren steunen de partij in toenemende mate. Dit is bijzonder, omdat christendemocratische partijen het andere Europese landen minder goed doen.

De partij werkte vaak samen met de Sociaaldemocratische Partij of de liberale partij NEOS. In 2000 vormde partij een meerderheid met de rechts-populistische Vrijheidspartij van Oostenrijk (FPÖ). Hier kwam toen veel kritiek op te staan en de 14 Europese lidstaten hadden toen sancties tegen Oostenrijk, maar liet men deze vallen. Tussen 2017 en 2019 vormde de ÖVP opnieuw een regering met de FPÖ, maar deze viel na een schandaal.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Österreichische_Volkspartei&oldid=568848"