Drugs

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Softdrug)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Drugs zijn middelen die worden gebruikt om een fijn gevoel te krijgen en soms voor een betere prestatie bij het sporten, maar ook als pijnstillers bij ziektes. De meeste drugs zijn bij meervoudig gebruik verslavend. Drugs hebben invloed op je geest en op je gevoel. Dat gevoel heet hallucineren. Je hebt twee soorten drugs: harddrugs en softdrugs.

Softdrugs en harddrugs zijn illegaal en strafbaar, maar in Nederland geldt een apart beleid voor softdrugs: het gedoogbeleid. Dit betekent dat softdrugs kopen, hebben en gebruiken illegaal is, maar dat je er in Nederland geen of weinig straf voor krijgt.

Geschiedenis

Herkomst

Drugs bestaan al zeker 7000 jaar en waarschijnlijk nog wel langer. Veel drugs komen oorspronkelijk, zoals hasj van de hennepplant en cocaïne van de cocaplant. Deze planten kwamen voor in de natuur en werden later ook door boeren geteeld. In veel landbouwsamenlevingen werden drugs als medicijn gebruikt. Er werd bijvoorbeeld op cocabladeren gekauwd om ademhalingsproblemen te voorkomen. Het woord "drugs" is dan ook Engels voor "medicijn". Sommige drugs worden ook nog steeds als medicijn ingezet. Zo kan marihuana ingezet worden tegen onder andere pijnbestrijding.

Daarnaast werden (en worden) drugs in sommige volkeren gebruikt voor rituelen. In deze gemeenschappen hadden drugs een religieuze eigenschap. Drugs konden mensen in een "trance" brengen, waardoor ze hallucinaties hadden of de werkelijkheid anders zagen. Hierdoor dachten ze dat ze met goden praatten of dat geesten via dat persoon met de gemeenschap praatten. onder andere verschillende Indianenvolkeren en de Xhosa in Afrika maken hier nog steeds gebruik van.

In Europa

In Europa waren bepaalde drugs ook bekend. Zo zijn er theorieën dat de Oude Grieken drugs gebruikten in orakels, waar helderzienden voorspellingen deden. Onder invloed van het christendom werd het gebruik van drugs ontmoedigd. Desondanks was het drinken van alcohol wel toegestaan, terwijl dit technisch gezien ook een drug is.

Door het kolonialisme en de handel kwam Europa in contact met nieuwe "drugs". Sommige van deze drugs werden niet ontmoedigd, al zijn tabak en cafeïne technisch gezien ook een drug. Tabak en cafeïne worden daardoor door de meeste mensen niet als drugs gezien en zijn ook gewoon verkrijgbaar. Ook kwam Europa met opium, cocaïne en marihuana in contact. Vooral tijdens de 19e eeuw werden deze drugs populair in hogere kringen en onder schrijvers en kunstenaars. De Britse dichter Samuel Taylor Coleridge was bijvoorbeeld verslaafd aan opium en gebruikte het tijdens het schrijfproces.

Het is belangrijk te vermelden dat in de meeste landen er lang geen regels rondom drugs zijn geweest. Het verhandelen van drugs werd zelfs als economisch profitabel gezien. Zo smokkelde het Britse Rijk opium naar China, waardoor veel Chinezen verslaafd raakten. Dit leidde tot de Opiumoorlogen, maar deze oorlogen gingen eerder over de handel in het algemeen. Ook Nederland was actief in de opiumhandel en in Amsterdam stond zelfs de Nederlandsche Cocaïnefabriek.

Strenger drugsbeleid

In het begin van de 20e eeuw kwam er onder druk van de Verenigde Staten een internationaal verbod op de verkoop van opium en veel andere drugs, zoals cocaïne. En ook in Nederland werd in 1919 de Opiumwet aangenomen die drugs verbood. Toch werd het drugsbeleid wereldwijd pas echt strenger na de Tweede Wereldoorlog, toen de Verenigde Staten veel invloed kregen. Wetten tegen drugs zijn over de jaren steeds aangepast, aangezien er steeds nieuwe drugs opdoken. Dit waren vaak "synthetische drugs" die in laboratoria ontstaan zijn. Zo valt LSD sinds 1966 ook onder de Nederlandse Opiumwet.

In de Verenigde Staten was zelfs de zogeheten "War on drugs" (strijd tegen drugs) aan de gang. Deze term werd door president Richard Nixon bedacht. Door de War on drugs kwamen er strengere gevangenisstraffen voor en meer controle op drugsgebruik. Ook dwongen de Verenigde Staten landen in Latijns-Amerika om de productie van drugs aan te pakken. Landen als Colombia en Mexico hebben nog steeds grootschalige drugsproductie en smokkelen dit naar de Verenigde Staten. De War on drugs is nog altijd bezig in de Verenigde Staten. Sommige mensen vinden de maatregelen niet ver genoeg gaan, terwijl anderen zeggen dat de strijd mislukt is.

Ondertussen werd het gebruik van drugs ook populair onder jongeren in de jaren 1950 en 1960 in veel westerse landen. onder andere de hippies en provo's gingen experimenteren met drugs. Zij wilden "hun geest ermee verruimen" of juist iets doen wat verboden was. De reactie van de politie verschilde per land. In de Verenigde Staten werd de drugsaanpak strenger. In Nederland werd deze, wel alleen als het om softdrugs ging, juist minder streng.

Gedoogbeleid voor softdrugs

In de laatste jaren wordt het softdrugsbeleid in veel westerse landen minder streng. In de jaren 1990 ontstond in Nederland het "gedoogbeleid" voor softdrugs, zoals wiet. Dit betekent dat wiet officieel verboden is, maar de politie vrijwel niet ingrijpt. Het blowen van wiet in Nederland wordt daardoor toegelaten onder bepaalde voorwaarden. Volwassenen mogen wiet in kleine hoeveelheden telen voor eigen gebruik, maar wietplantages zijn verboden. Ook ontstonden er coffeeshops, waar wiet en andere softdrugs verkocht worden. Nederland had lang een erg open drugsbeleid, wat ervoor zorgde dat veel toeristen naar Nederland kwamen voor wiet (drugstoerisme). Harddrugs zijn wel verboden en er wordt hard tegen opgetreden.

Overigens is Nederland niet meer het minst strenge land op het gebied van softdrugs. Zo zijn softdrugs inmiddels gelegaliseerd in Uruguay, Canada en verschillende staten van de Verenigde Staten.

Redenen om drugs (niet) te gebruiken

Als je je vervelend voelt ga je misschien lezen of dansen of sporten. En als je moe bent of moet doorwerken, neem je een stevige boterham en een kop koffie. Sommige mensen denken daar anders over en kiezen voor de andere oplossing, drugs dus. Maar drugs worden niet alleen gebruikt om je weer fit te voelen. Sommige mensen gebruiken het omdat ze het lekker vinden en omdat het een kick geeft. Maar er zijn ook mensen die het gebruiken omdat ze onzeker zijn, erbij willen horen en daarom mee willen doen, of ze willen stoer doen.

Je kunt ook verslaafd raken en dan kun je niet meer zonder. Je kan ook drugs gaan gebruiken uit verveling: dan kun je een jointje rollen en dan ben je bezig. Erg slim is dat niet, tenzij dit door de dokter wordt aangeraden is het verstandiger om geen drugs of medicijnen te nemen. Desnoods ga breien, punniken of haken maar harddrugs zijn slecht voor je!

Mensen gebruiken drugs omdat ze iets aan hun leven willen veranderen. Ze willen er bijvoorbeeld bij horen als ze geen vrienden hebben en dan gaan ze drugs gebruiken en sommige mensen vinden je dan stoer. Ze gebruiken het ook als ze thuis mishandeld worden, want dan wil je je fijner voelen. Mensen kunnen zich ook vervelen en dan willen ze vaak experimenteren en een van die proefjes is vaak drugs proberen. Als je drugs een keer gebruikt is het niet zo erg, maar zodra je niet meer zonder drugs het huis uit kan, ben je verslaafd en het is moeilijk om er dan vanaf te komen. De meeste mensen denken dat drugs een oplossing is, maar uiteindelijk worden de drugs het probleem.

Bij het maken van drugs ontstaan ook allerlei stoffen: chemisch afval. Die worden dan illegaal gedumpt in het milieu, waardoor je milieuverontreiniging krijgt. Het reinigen van verontreinigde grond duurt vaak heel lang en is erg duur. Als jij drugs gebruikt werk je dit in feite in de hand.

Soorten drugs

Je hebt harddrugs en softdrugs. Wiet, khat, hasj en lijm snuiven zijn softdrugs. Maar je hebt ook harddrugs als heroïne, cocaïne, morfine, LSD en XTC.

Softdrugs kun je in sommige coffeeshops kopen. Ze zijn niet zo heel gevaarlijk voor je als harddrugs, maar je kunt er wel aan verslaafd raken. Soms worden softdrugs gebruikt in cake; dat heet spacecake. Omdat je niet proeft dat er drugs in zitten, kun je er heel veel van eten. Daar word je draaierig van en je kunt ziek worden.

Sommige harddrugs zijn gevaarlijk omdat je er snel verslaafd aan raakt. Andere omdat ze je hersens aantasten. Soms komt het nog goed met de verslaafde, maar het kan ook zo zijn dat hij/zij een permanente beschadiging oploopt. Daardoor kan je je niet meer concentreren en kan het steeds slechter met je gaan. Harddrugs zijn heel schadelijk voor jou en voor je lichaam.

Softdrugs

Softdrugs zijn eigenlijk drugs waar mensen een tijdje van kunnen genieten, net zoals koffie met cafeïne en sigaretten (door nicotine). Ze zijn slecht voor je lichaam en toch gebruiken veel mensen ze. Je kunt er verslaafd aan raken, maar het is toch niet zo erg als harddrugs. Als je er mee wilt stoppen kan dat, maar de meeste mensen vinden dat erg moeilijk. Dus het is gewoon beter als je er helemaal niet aan begint. Als je de softdrugs gebruikt moet je ze niet te vaak gebruiken en het is handig als je ze dan veilig gebruikt.

Softdrugs mag je in Nederland gebruiken, maar pas vanaf 18 jaar. Softdrugs zijn te verkrijgen in coffeeshops en smartshops. Je hebt verschillende soorten softdrugs.

Hasj

Hasj bestaat uit samengeperste stukjes hars van de cannabisplant. Als mensen hasj maken scheiden ze de bloemtoppen en het hars van de cannabisplant. Dit doen ze door de plant te laten drogen en dan laten ze de plant afkoelen. Daarna wordt de plant gezeefd. De fijne harskorrels vallen dan door de zeef heen. Dat zeven doen ze een aantal keer. Daarna worden de korrels geperst. Bij het persen komt er een beetje olie doorheen. Die olie zorgt ervoor dat de harskorrels aan elkaar blijven kleven en dan heb je een bruin plakje hasj.

De gevolgen van hasj zijn:

  • Je krijgt enorm veel honger, vooral in zoete dingen.
  • Je kunt duizelig worden.
  • Je kunt misselijk worden en overgeven.
  • Je spieren verslappen waardoor je armen en benen zwaar gaan voelen.
  • Je krijgt een droge mond.
  • Je kunt hoofdpijn krijgen.
  • Je oogwit krijgt een rode kleur.
  • Je hart gaat sneller kloppen.

Paddo's

Paddo’s zijn paddenstoelen die hallucinaties veroorzaken. Die paddenstoelen bevatten stoffen en die zorgen ervoor dat je je ontspannen en opgewekt gaat voelen.

De gevolgen van paddo’s zijn:

  • Een ontspannen gevoel en een goed humeur.
  • Je kunt verward raken.
  • Je kunt angstaanvallen krijgen.

Harddrugs

Harddrugs zijn vaak bij regelmatig gebruik slecht voor je lichaam, en kunnen op korte termijn vaak ook nadelige effecten hebben. Voorbeelden van harddrugs zijn cocaïne, meth en alcohol. De enige harddrug die in Nederland legaal te kopen is, is alcohol. Het valt daar in de wet onder softdrugs. Maar het mag alleen aan je worden verkocht als je 18 jaar of ouder bent.

Het is verboden om harddrugs te gebruiken. Als je door de politie gepakt wordt, moet je een taakstraf doen, en bestaat de mogelijkheid dat je de gevangenis in moet; dit is echter zeldzaam.

Als je aan harddrugs verslaafd raakt, kan je er bijna niet meer mee stoppen. Dan moet je daarbij geholpen worden.

Harddrugs zijn vaak erg duur. Mensen die ze niet kunnen betalen, bijvoorbeeld omdat ze geen werk meer hebben, gaan stelen: vaak bij hun ouders of bij hun vrienden. Of om hun schuld te betalen, kunnen ze vervelende strafbare karweitjes moeten gaan opknappen voor dealers. Het kan ook gebeuren dat ze de huur niet meer kunnen betalen, het huis uit worden gezet en daardoor dakloos worden.

LSD

LSD is een van de krachtigste middelen die je humeur kunnen versterken en veranderen. LSD is kleurloos, smaakloos en geurloos. LSD wordt vaak gemaakt in papiertrips, dat zijn eetbare stukjes papier met een dunne laag LSD erop. Vloeibare LSD en poeder bestaat ook, alleen wordt dat niet vaak verkocht. De gevolgen van LSD:

  • Je kan hallucinaties krijgen.
  • Als je blij bent, ben je blijer dan normaal en als je verdrietig bent, ben je verdrietiger dan normaal.
  • Je krijgt grote pupillen
  • Soms word je er misselijk van
  • De temperatuur van je lichaam wordt hoger.

Cocaïne

Cocaϊne is wit poeder. Het komt uit de bladeren van de cocaplant, die in Zuid-Amerika groeit. Gevolgen van cocaïne zijn:

  • Heel veel zin om van alles te doen.
  • Je bent opgewekt en vrolijk.
  • Je hebt heel veel zelfvertrouwen.
  • Je ademt snel.
  • Je bent onrustig en snel bang.

Alcohol

Alcohol wordt verkocht in verschillende soorten dranken. De meeste alcohol ontstaat bij het vergisten van granen of fruitsoorten. Gevolgen van alcohol zijn:

  • Makkelijker praten.
  • Je emoties versterken.
  • Verlies van zelfcontrole.
  • Verlies van evenwicht.
  • Wazig/dubbel gaan zien.
  • Tijdelijk verlies van geheugen: je kunt na het drinken niet meer herinneren wat je tijdens het drinken hebt gedaan, maar dat is alleen het geval als je veel glazen alcohol hebt gedronken.

Heroïne

Deze soort drugs heet Heroïne

Heroïne is een zeer verslavende drug. Het hoort tot de opiaten: dit zijn stoffen die uit de papaverplant worden gehaald. Door het drogen van het melksap uit de zaadbollen van de plant ontstaan er brokkeltjes melksap. Dan doen ze bij die brokkeltjes melksap chemische stoffen en laten ze het verwarmen. Dan krijg je een geelachtig spul dat je door een spuit in je bloed prikt. In Nederland zijn er tussen de 20.000 en de 22.000 heroïneverslaafden. Per jaar vallen er 75 heroïnedoden. De gevolgen van heroïne zijn:

  • Misselijkheid bij de eerste paar keren.
  • Je voelt je super gelukkig.
  • Duizeligheid en overal jeuk.
  • Als je kou vat pijn of honger hebt voel je dat niet meer.
  • Je bent ontspannen en kalm.
  • Pupillen worden klein.

Designerdrugs

Designerdrugs zijn drugs die illegaal met een chemisch proces worden gemaakt. Ze krijgen vaak een fantasienaam en kunnen gemakkelijk populair worden. Maar pas op: vooral omdat de werking van steeds weer nieuwe designerdrugs niet bekend is, kunnen ze heel gevaarlijk voor je zijn. Wat zijn designerdrugs? op NPO kennis gaat daarover.

Verkrijgen

Sommige jongeren, maar ook sommige volwassenen, gebruiken drugs. Ze komen daar in het begin meestal aan doordat ze het van hun vrienden, die al langer drugs gebruiken, krijgen of kopen. Je kunt drugs ook bij een coffeeshop of smartshop kopen. Dat is een door de overheid toegestaan/gedoogd verkooppunt. In een coffeeshop/smartshop kun je enkel softdrugs kopen. Om hier drugs te halen moet je minstens 18 jaar oud zijn.

Daarnaast zijn er ook zogenaamde dealers die drugs verkopen. Veel dealers kun je tegenkomen via je sociale netwerk (de mensen om je heen brengen je met zo iemand in aanraking) of bijvoorbeeld in een discotheek of op een festival. Dealers zijn strafbaar en worden opgepakt door de politie als die hen ziet handelen en/of verkopen. Drugs mogen namelijk niet buiten een coffeeshop verkocht of verhandeld worden. En harddrugs mogen helemaal nergens verkocht/verhandeld worden. Een dealer verkoopt meestal niet alleen soft-, maar ook harddrugs en meestal moet je er veel voor betalen. Niet elke dealer die je zomaar ergens tegenkomt is even betrouwbaar in de drugs die hij je verkoopt. Soms zitten er meer gevaarlijke stoffen in dan alleen de drugs en soms is de hoeveelheid drugs, die bijvoorbeeld in een pilletje zit, heel ongezond voor je. Dit kan heel gevaarlijk en soms zelfs levensbedreigend zijn. Je kunt je gekochte drugs, zoals pilletjes, ook laten testen op verschillende punten in Nederland. Welke punten dat zijn kun je op internet vinden.

Effecten en gevaren

Sommige drugs verdoven je. Andere zorgen ervoor dat je je even lekker gaat voelen. Door de verdoving van drugs voel je ook de pijn en het verdriet niet. Bij sommige drugs, voornamelijk harddrugs voel je na het gebruik vervelend en word je sneller dan normaal boos. Het gelukkige/verdovende gevoel heet een "high"; een high kan veroorzaakt worden door drugs en sommige medicijnen. Als je afhankelijk wordt van een high om je goed te voelen, ben je verslaafd, omdat het voor mensen die verslaafd zijn moeilijk is om zich gelukkig te voelen zonder drugs te blijven gebruiken. Dit heeft nadelen op lange termijn omdat het vaak gebruiken van drugs schadelijk kan zijn voor je lichaam en geest.

Het is dan ook verstandig niet zomaar aan drugs te beginnen, en je moet nooit vaak of regelmatig drugs gaan gebruiken, zeker niet als manier om je gelukkig te gaan voelen. Verder kan het gevaarlijk voor je zijn om teveel van een drug tegelijk te gebruiken en ook meerdere soorten tegelijk is gevaarlijk. Je kunt daarmee in het ziekenhuis belanden of er zelfs aan doodgaan.

Als je erg vaak harddrugs gebruikt kan dat grote impact hebben op je lichaam. Je wordt heel mager je krijgt haaruitval, je tanden rotten. Je spieren verslappen en als het heel erg is kan je niet meer lopen. Dat betekent dus dat je geen geld meer kan stelen en dan kan je geen drugs meer kopen waardoor je afkickverschijnselen krijgt. Je voelt je dan heel ernstig ellendig en je kan er uiteindelijk dood aan gaan. Je raakt meestal je vrienden, familie en kinderen (als je die hebt) kwijt en als je je familie en vrienden kwijt raakt voel je je eenzaam en ga je weer meer drugs gebruiken om je fijner te voelen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Drugs&oldid=840488"