Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Sebastian Kurz

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kurz in 2017

Sebastian Kurz (Wenen, 27 augustus 1986) is een Oostenrijks politicus. Kurz is de huidige bondskanselier van het land. Hij vervulde de functie tussen 2017 en 2019 en is opnieuw bondskanselier sinds 2020. Kurz is lid van de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP).

Kurz groeide op in Wenen en studeerde rechten aan de Universiteit van Wenen. Hij maakte zijn studie echter niet af, om zich op de politiek te kunnen richten. Kurz werd in 2009 leider van de jongerenafdeling van de Oostenrijkse Volkspartij. Tussen 2010 en 2011 stad hij in de gemeenteraad in Wenen. In 2011 werd hij staatssecretaris voor Integratie en in 2017 minister van Buitenlandse Zaken. Kurz was op dat moment de jongste minister ooit in Oostenrijk.

Voor de verkiezingen van 2017 werd hij de lijsttrekker namens de Oostenrijkse Volkspartij, die de grootste in de verkiezingen werd. Kurz besloot om samen te regeren met de Vrijheidspartij van Oostenrijk (FPÖ). Kurz werd de jongste regeringsleider van Oostenrijk en Europa. Op de samenwerking met de FPÖ kwam veel kritiek (de FPÖ is vergelijkbaar met Vlaams Belang/PVV). Toch behoorde dit bij Kurz zijn nieuwe stijl. Voorheen vormde de ÖVP altijd regeringen met de Sociaaldemocratische Partij van Oostenrijk en het samenwerken verliep altijd langzaam.

In 2019 kwam echter de Ibiza-affaire aan het licht. De leider van de FPÖ, Heinz-Christian Strache, zou vatbaar zijn voor het aannemen van geld uit Rusland. Een journalistenteam hadden namelijk een val opgezet; een journalist deed zich voor als rijke Russin en bood geld aan voor politieke steun. Het gesprek werd opgenomen met verborgen camera's en zorgde voor veel woede in Oostenrijk. Kurz zegde daarop de samenwerking met de FPÖ op, maar de Nationale Raad zegde het volledige vertrouwen in de Oostenrijkse regering op.

Brigitte Bierlein werd aangesteld als tijdelijke bondskanselier. Bij de verkiezingen later dat jaar boekte de ÖVP een grote zege, doordat veel FPÖ-stemmers overstapten naar de ÖVP. De ÖVP besloot samen te werken met Die Grünen, de groene partij van Oostenrijk. De nieuwe regering werd gevormd op 7 januari 2020.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sebastian_Kurz&oldid=609946"