Boy- en girlgroepen

Uit Wikikids
Versie door Hippogryph (overleg | bijdragen) op 3 apr 2023 om 22:14 (Hippogryph heeft pagina Boys & Girls groepen hernoemd naar Boy- en girlgroepen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
One Direction in 2015

Boys & Girls groepen kun je opsplitsen in Boybands en Girlbands (meidengroep). Een boyband is meestal een zanggroep bestaande uit jonge mannelijke zangers, vaak in hun tienerjaren of voor in de twintig op het moment van oprichting. Ze zingen vooral liefdesliedjes die het goed doen bij meisjes en jonge vrouwen. Ook een meidengroep bestaat uit een groep (vaak) jonge zangeressen. Veel boybands en meidengroepen dansen en zingen, meestal met zeer gechoreografeerde (tevoren verzonnen en ingestudeerde) dansbewegingen.

Sommige van dergelijke jongens- of meisjesbands vormden zichzelf. Ze zijn soms ontstaan ​​uit kerkelijke koor- of gospelmuziekgroepen, maar worden vaak gemaakt door talentmanagers of grammofoonplatenproducenten die audities houden. Boybands zijn qua manier van optreden vergelijkbaar met hun tegenhangers, de meidengroepen.

De Afro-Amerikaanse zanggroep The Ink Spots (1955) was een van de eersten van wat nu een boyband zouden noemen. De populariteit van boybands bereikte vier keer een hoogtepunt. In de jaren '60 waren dat bijvoorbeeld de Jackson 5 en de Osmonds.

Hoe het begon

The Supremes in 1966

Met de komst van de muziekindustrie en de radio-omroep in de Verenigde Staten in de jaren '30 ontstonden er al een aantal 'meidengroepen', zoals de Three X Sisters en de Andrews Sisters. In de late jaren '50 werd de opkomst van volledig vrouwelijke zanggroepen een 'golf', met 750 verschillende meidengroepen die nummers uitbrachten die van 1960 tot 1966 de hitlijsten van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bereikten. Meestal met maar één hitje. Alleen The Supremes hadden 12 nummer één singles op de Billboard Hot 100 op het hoogtepunt van de 'golf' aan meidengroepen en concurreerden zelfs met de Beatles (die toen naar Amerika kwamen) in populariteit.

Hoewel de term "boyband" in de jaren '60 nog niet algemeen werd gebruikt, waren de vroegste voorlopers van dit soort groepen bijvoorbeeld de Jackson 5 (met een nog jonge Michael Jackson) en de Osmonds die model stonden voor de latere boybands. De muziek van de Jackson 5 bevatte onder andere close-harmonieën (manier van meerstemmig samen zingen) vanuit de soulmuziek. De nummers hadden herhalende pakkende melodieën (zogeheten hooks) die werden beïnvloed door Motown en acts als de Supremes. De groep nam ook gechoreografeerde (tevoren verzonnen en ingestudeerde) dansbewegingen op in hun optredens. Alle leden van de band zongen, wat echt iets is voor een boy- of girlband. Dit in tegenstelling van een band met een frontman of -vrouw (lead-zanger) en de rest op instrumenten. Ook de 'broersgroep' The Osmonds begonnen eerst als zogeheten barbershop te zingen en werden vroeg in hun carrière ingehuurd om op te treden in Disneyland (Amerika). Hun optreden in een Disney-special op televisie leverde hen extra tv-optredens op, zoals The Andy Williams Show en The Jerry Lewis Show .

Toen het rocktijdperk begon, bleven bij de meidengroepen close harmony- acts als de Chordettes , de Fontane Sisters , de McGuire Sisters en de DeCastro Sisters populair. De Shirelles bereikten als eerste de Top 40 met "Tonight's the Night" en werden in 1961 de eerste meidengroep die nummer één bereikte in de Hot 100 met "Will You Love Me Tomorrow". Ook de Marvelettes (Motown) scoorden goed met "Please Mr. Postman" dat in 1961 de nummer één positie bereikte op de Billboard Hot 100 pop singles chart. Motown zou verschillende grote meidengroepen bedenken, waaronder Martha en de Vandellas, de Velvelettes, The Three Degrees en natuurlijk de Supremes.

In Nederland had je later meidengroepen als Luv, The Dolly Dots (met o.a. Angela Groothuizen), The Star Sisters, Frizzle Sizzle, OG3NE, Babe en Centerfold. Ook Linda, Roos & Jessica (bekend van GTST) hebben korte tijd als meidengroep succes gehad.

Rond en na de eeuwwisseling

Spice Girls met Victoria Beckham, Melanie C, Melanie B, Emma Bunton en Geri Halliwell

In de jaren '90 en begin 2000 waren boybands als New Kids on the Block, Take That, Backstreet Boys, * NSYNC, Boyzone, F4 en Westlife vaak te vinden in wereldwijde pop-hitlijsten zoals het Amerikaanse Billboard. Begin 2010 kwamen er populaire nieuwe boybands zoals Big Time Rush, One Direction en verschillende K-pop acts als BTS, Exo en Got7. En in de late jaren '10 kwamen nog boybands zoals CNCO, Why Don't We, PrettyMuch en in Nederland B-Brave.

Bij de meidengroepen krijg je bijvoorbeeld de Amerikaanse The Pussycat Dolls, de Britse Spice Girls en de Ierse meidengroepen B * Witched, Atomic Kitten en Eternal.

Ook vanuit Japan e.d. komen idoolmeisjesgroepen als Morning Musume en AKB48. Uit Korea Girls generation (of SNSD).

Ook binnen de kinder- of peuterpop kennen we natuurlijk de meidengroep K3.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Boy-_en_girlgroepen&oldid=777801"