Help mee! Maak een account of meld je aan.
Je hebt nog tot 29 maart om je inzending voor de SuperSchrijfwedstrijd af te maken!

Spice Girls

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spice Girls
Spice Girls (6 janv) 56.jpg
Achtergrondinformatie
Ook bekend als
Actief 1993-2001
2007-2008
2012
2018-
Oorsprong Groot-Brittannië Londen
Genre(s) Pop
Label(s) Virgin Records
Leden
Huidige leden
Zangeres Melanie Brown
Zangeres Melanie Chisholm
Zangeres Emma Bunton
Zangeres Geri Halliwell
Zangeres Victoria Beckham
Oud-leden
Oud-leden
{{{oudfunctie10}}}
Website
Portaal Portaalicoon Muziek

De Spice Girls waren een meidenband die wereldhits hadden met liedjes zoals: Wannabe en VIVA forever. Van 1996 tot 2001 waren ze een sensatie (vooral onder de jeugd) en ze verkochten tussen die periode tussen de 30 en 45 miljoen platen. De groep bestond oorspronkelijk uit Victoria Adams, Emma Bunton, Melanie Chisholm, Melanie Brown en Geri Helliwell. De twee Melanie's gebruiken hun achternaam niet, maar gebruiken de eerste letter van hun achternaam, dus Melanie Brown wordt: Melanie B en Melanie Chisholm wordt: Melanie C.

In 1998 ging Geri Helliwell weg bij de Spice Girls en in een interview met Ushi Hiroaki (Wendy van Dijk) gaf ze aan dat zij het verschrikkelijk had bij de Spice Girls, want ze wilden allemaal graag op de camera/televisie komen. Geri Helliwell begon toen aan een redelijk succesvolle solo-carrière. In 2001 kwamen ze allemaal nog een keertje bij elkaar om hun afscheidsconcert te geven, want het vertrek van Geri kwam bij velen fans hard aan. In 2012 kwamen ze nog eens bij elkaar, deze keer voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in London van 2012.

In februari 2018 werd bekend dat ze weer samen zijn en dat ze binnenkort een nieuwe single gaan uitbrengen. Dit hebben ze via sociale media laten weten met de hashtag: #girlpowerisstillhere. In november 2018 werd er bekend dat ze in juni 2018 een tournee gingen houden in het Verenigd Koninkrijk. Dit zal wel zonder Victoria Beckham gebeuren.

Begin

Het logo van de Spice Girls

Natuurlijk is elk begin lastig, dit gold ook voor de Spice Girls. De Spice Girls werden gevormd door een lokale krant uit Londen, daar stond een advertentie in voor een groep met vijf meiden erin. Uiteindelijk werden Geri Halliwell, Victoria Adams, Melanie Chisholm, Melanie Brown en Michelle Stephenson gekozen. Stephenson verliet de groep omdat zij zich niet honderd procent inzette voor de groep en zo koss zij voor haar school en werd vervangen door Emma Bunton. De vijf meiden werden samen in een huis gezet zodat ze met elkaar optrokken en uiteindelijk vriendinnen werden. Er kwamen veel platenbazen langs om naar hun repertoire te luisteren, alleen niemand wilde hun contracteren totdat ze werden opgevallen door de baas 19 management en die werd overgenomen door Virgin Records dat bleek de grote stap naar voren te zijn. Virgin had gezien dat de meidengroep er wel leuk uit zagen en dachten laten we het eens proberen eerst was hier veel kritiek op, omdat mensen het niet zeker wisten of ze wel geschikt waren. De knoop werd uiteindelijk doorgehakt en zo werd de eerste single opgenomen.

Wannabe

Op 8 juli 1996 kwam Wannabe uit en werd veel gedraaid op de Engelse radio's waardoor veel mensen het liedje gingen horen en ze geïnteresseerd raakten in de Spice Girls. Het liedje kwam in Engeland in de eerste week op nummer 3 binnen maar in week 2 kwam het op nummer 1. Ook 36 andere landen zouden in de hitlijsten Wannabe op nummer 1 zien komen. Ze hadden een uitstraling van hele stoere vrouwen die werkelijk alles durfden.

Eerste album: Spice World

In oktober 1997 werd Spice Up Your Life wereldwijd uitgebracht. Het werd gezien als de terugkeer van de Spice Girls, omdat het de eerste single van het tweede album was. De release van de single werd een week uitgesteld, zodat het meer kans had Elton John's "Candle in the Wind 1997" van de eerste plaats te stoten, wat ook lukte.

Spice Up Your Life was een internationale hit, en stond bovenaan de Canadese en Spaanse hitlijsten. In hun moederland verscherpten ze hun eigen record, doordat ook hun vijfde single de eerste plaats behaalde. In de Billboard Hot 100 werd het echter geen groot succes (plaats achttien) als de drie voorgangers. Ondanks dat de single niet zo succesvol was als verwacht, liet het wel een zekere ontwikkeling zien die muziek van de meiden, waaronder een meer Latin/samba uitstraling dan hun vorige nummers. De tweede single van het album werd een bescheiden kerst hit in Engeland. Op 7 november 1997 ontsloegen ze hun manager en lieten ze zien wat Girl Power was. Al snel kregen de vijf meiden ruzie, omdat de manager vaak de ruzies voor hun oploste.

4 blijven er over

In 1998 nam Geri Helliwell afscheid van de Spice Girls, vlak voor de Amerikaanse tour datum. Geri liep al een aantal maanden met het idee om weg te gaan ze had namelijk al alles bereikt met de groep wat ze wilde bereiken, ze besloot dus solo verder te gaan in de officiële verklaring stond wegens meningsverschillen. Na Geri's vertrek werd de vierde single van Spice World, "Viva Forever", uitgebracht in Europa en Australië (niet in Noord-Amerika, vanwege een afname van de fans en een onzekerheid in het thema van de video). In eerste instantie zou het nummer als dubbele A-kant (samen met "Never Give Up On The Good Times") worden uitgebracht, maar dit ging wegens het vertrek van Halliwell niet door. Ook "Viva Forever" was betrekkelijk succesvol in zowel Engeland als het buitenland. In Europa werden er 2 miljoen exemplaren verkocht. De video van het nummer was al voor het vertrek van Halliwell gemaakt(een animatieclip met alle 5 de dames erin). Drukke tourschema's zorgden ervoor dat er geen nieuwe clip opgenomen kon worden. Dit was de laatste single waar Halliwell op te horen was. In 200 werd het liedje Goodbye uitgebracht en werd opnieuw een kersthit voor de Spice Girls, ondanks dat Geri al weg was gegaan feliciteerde ze de vier andere meiden toch met het succes van Goodbye.

2001-heden

Formeel is de groep nooit uit elkaar gegaan. Ieder lid heeft soloalbums uitgebracht (variërend in succes, maar nog altijd niet zo groot als het succes als een groep). Melanie C. scoorde als solo-artiest in Nederland wel twee nummer 1-hits, met Never be the same again en I turn to you (beide in 2000).

De laatste paar jaren waren er speculaties in de media over een reünie van de groep. De geruchten werden sterker toen het bekend werd dat ze samen wilden optreden op het Live 8 festival. De groep trad niet op tijdens Live 8, omdat Melanie B een paar dagen voor de show van gedachten veranderd was. Ondanks de verschillende speculaties in de media en muziekkringen, liet Melanie C op haar website en tijdens de talkshow van Anne Robinson weten dat de groep geen nieuw materiaal zou opnemen en dat het geplande 'greatest hits'-album slechts een aftreksel zou zijn van de bekende nummers, aangevuld met remixen of b-kantjes. Echter, Mel's uitspraken bleken later niet geheel te kloppen. Op 13 maart 2007 maakte oud manager Simon Fuller bekend dat er een zes maanden durende reünie tournee door het Verenigd Koninkrijk plaats zou gaan vinden. De Spice Girls, inclusief Halliwell, lieten op een persconferentie in Londen op 28 juni 2007 weten dat er een reeks reünieconcerten zou gaan komen.

In februari 2018 werd bekend gemaakt dat de Spice Girls terug komen, bij een foto die op Instagram werd geplaatst stond erbij dat ze een comeback gingen maken en binnenkort een nieuwe single gaan uitbrengen.

Leden

  • Melanie Brown (1993-2001, 2007-2008, 2012, 2018-), Mel B of Scary Spice
  • Melanie Chrisholm (1994-2001, 2007-2008, 2012, 2018-), Mel C of Sporty Spice (korte tijd ook Mel G, omdat ze getrouwd was met Jimmy Gulzar
  • Victoria Adams (1993-2001, 2007-2008, 2012, 2018-), Posh Spice
  • Geri Halliwell (1994-2001, 2007-2008, 2012, 2018-), Ginger Spice, in de Verenigde Staten eerst Sexy Spice
  • Emma Bunton (1994-2001, 2007-2008, 2012, 2018-), Baby Spice

Ex-leden

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spice_Girls&oldid=534870"