Sjabloon:Tabelprovincie
Zuid-Holland is een provincie in West-Nederland aan de Noordzeekust. Het is een van de dichtstbevolkte gebieden in Nederland.
Aangrenzende provincies zijn Zeeland in het zuiden, Noord-Brabant in het zuidoosten, Gelderland en Utrecht in het oosten en Noord-Holland in het noorden.
In het westen grenst de provincie aan de Noordzee.
Geografie
Belangrijke steden zijn Den Haag (regeringsstad), internationaal gerechtshof) en de havenstad Rotterdam. Van de andere steden hebben Leiden, Delft, Dordrecht, Schiedam, Hellevoetsluis, Brielle en Gouda een historisch centrum.
Verder is de (voormalige) groeikern Zoetermeer een grote stad in Zuid-Holland.
De belangrijkste rivieren zijn de Oude Rijn, de Gouwe, de Hollandsche IJssel, de Lek, de Nieuwe Maas, de Nieuwe Waterweg, de Oude Maas, de Noord, de Merwede, het Hollands Diep en het Haringvliet.
Kleinere riviertjes zijn de Schie, de Rotte, de Vlist en de Linge.
Zuid-Holland is, afgezien van de duinen aan de Noordzeekust, geheel vlak en bestaat grotendeels uit polderland.
Het dichtstbevolkt zijn de gebieden rond Leiden, Den Haag en Rotterdam. Oostelijk daarvan bevindt zich het Groene Hart met grote plassengebieden in het noordoosten (Braassemermeer, Nieuwkoopse Plassen, Reeuwijkse plassen) en meer naar het zuiden de Krimpenerwaard en de Alblasserwaard, twee uitgestrekte poldergebieden.
Het zuidwesten van de provincie maakt deel uit van de Rijn-Maasdelta. Deze bestaat uit een aantal voormalige eilanden die tegenwoordig met bruggen, tunnels en dammen met elkaar verbonden zijn:
Tiengemeten is het enige echte eiland dat Zuid-Holland nog heeft.
|