Pharos van Alexandrië: verschil tussen versies
k (typfout: Egytische > Egyptische) |
|||
Regel 1: | Regel 1: | ||
− | De '''Pharos van Alexandrië''' was een vuurtoren in de | + | De '''Pharos van Alexandrië''' was een vuurtoren in de Egyptische stad [[Alexandrië]]. Ook is het één van de [[Zeven wereldwonderen van de antieke wereld]]. De vuurtoren stond op een eilandje bij de ingang van de haven van Alexandrië. Op de plek waar nu het Arabische fort Qait Bey staat. |
De Pharos was de eerste vuurtoren die ooit gebouwd is. Met de bouw van de Pharos werd begonnen tijdens regeerperiode van [[Ptolemaeus I Soter I]], maar pas na zijn dood was het voltooid. De bouw heeft vijftien jaar geduurd en kostte het enorme bedrag van achthonderd talenten (dat is 14 miljoen euro) Het was het grootste gebouw ter wereld, op de piramiden van Gizeh na. De vuurtoren was trouwens ook de eerste vuurtoren en dus ook de grootste vuurtoren uit de oudheid. De vuurtoren heeft 1500 jaar bestaan en heeft in die tijd dienst gedaan voor de Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen en de Arabieren. | De Pharos was de eerste vuurtoren die ooit gebouwd is. Met de bouw van de Pharos werd begonnen tijdens regeerperiode van [[Ptolemaeus I Soter I]], maar pas na zijn dood was het voltooid. De bouw heeft vijftien jaar geduurd en kostte het enorme bedrag van achthonderd talenten (dat is 14 miljoen euro) Het was het grootste gebouw ter wereld, op de piramiden van Gizeh na. De vuurtoren was trouwens ook de eerste vuurtoren en dus ook de grootste vuurtoren uit de oudheid. De vuurtoren heeft 1500 jaar bestaan en heeft in die tijd dienst gedaan voor de Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen en de Arabieren. |
Versie van 22 jan 2024 19:40
De Pharos van Alexandrië was een vuurtoren in de Egyptische stad Alexandrië. Ook is het één van de Zeven wereldwonderen van de antieke wereld. De vuurtoren stond op een eilandje bij de ingang van de haven van Alexandrië. Op de plek waar nu het Arabische fort Qait Bey staat.
De Pharos was de eerste vuurtoren die ooit gebouwd is. Met de bouw van de Pharos werd begonnen tijdens regeerperiode van Ptolemaeus I Soter I, maar pas na zijn dood was het voltooid. De bouw heeft vijftien jaar geduurd en kostte het enorme bedrag van achthonderd talenten (dat is 14 miljoen euro) Het was het grootste gebouw ter wereld, op de piramiden van Gizeh na. De vuurtoren was trouwens ook de eerste vuurtoren en dus ook de grootste vuurtoren uit de oudheid. De vuurtoren heeft 1500 jaar bestaan en heeft in die tijd dienst gedaan voor de Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen en de Arabieren.
In 1375 zou het bovenste deel van de toren in zee zijn gestort na een aardbeving. De toren kwam te vervallen en in de 16de eeuw werd het verbouwd tot een fort, dat nu nog steeds bestaat. De belangrijkste toren van het fort is waarschijnlijk gebouwd op de resten van de vuurtoren en heeft daarom waarschijnlijk dezelfde indeling en afmetingen. Een groot deel van de stenen van het fort is afkomstig van de vuurtoren. Toch is het bijzonder moeilijk om te bepalen hoe de vuurtoren er precies moet hebben uitgezien. Maar toch is het moeilijk te bepalen hoe de vuurtoren er precies uit heeft gezien. Er bestaan wel oude munten die ons dingen kunnen vertellen. En hebben klassieke en Arabische schrijvers beschrijvingen nagelaten. Meer was er niet bekend, tot een Egyptische duiker in de jaren zestig enorme stukken steen en beelden op de zeebodem rond het Arabische fort ontdekte. Men denkt dat dit afkomstig is van de verwoeste vuurtoren. De resten worden momenteel door een Frans team van duikers en archeologen onderzocht.
Hoe zag het eruit?
De vuurtoren bestaat uit 3 lagen is moet ongeveer 135 m hoog zijn geweest. De onderste laag was vierkant en bevatte de kamers van de bemanning van de toren, hun vee en voorraden. De verhoogde ingang was te bereiken via een helling die naar de toren liep. In deze onderste, vierkante laag bevond zich een binnenmuur die de hogere delen van de vuurtoren ondersteunde dit kon worden bereikt via een wenteltrap binnen in de toren. De middelste laag was achthoekig van vorm, en hierboven bevond zich een ronde laag die werd bekroond door een beeld van Zeus.