Zeven antieke wereldwonderen

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Er zijn zeven wereldwonderen. De wereldwonderen zijn bepaald door de Grieken. Voor de Grieken was zeven een belangrijk nummer. Alle wereldwonderen liggen binnen het rijk van Alexander de grote. Alleen de piramide van Cheops is nog te bewonderen in Egypte. De andere wereldwonderen zijn deels of helemaal verwoest in de loop der jaren.

Op 7 juli 2007 (07-07-2007) zijn er verkiezingen geweest op het internet. Daaruit zijn 7 nieuwe wereldwonderen gekomen.

De zeven bouwwerken werden rond 140 voor Christus beschreven door de Griek Antipater van Sidon. Volgens hem waren dit de mooiste en bijzonderste bouwwerken van de wereld. De bouwwerken liggen allemaal in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten; de rest van de wereld kenden de Oude Grieken nog niet. Tegenwoordig zijn al deze bouwwerken vernietigd, behalve de Piramide van Cheops in Egypte.

De zeven oude wereldwonderen:

  1. De piramide van Cheops
  2. De kolossus van Rhodos
  3. De Hangende tuinen van Babylon
  4. Het mausoleum van Halicarnassus
  5. De Pharos van Alexandrië
  6. Het beeld van Zeus te Olympia
  7. De tempel van Artemis

Deze gebouwen hebben allemaal een reden om gebouwd te worden. Zo was de Pharos gewoon een vuurtoren. Maar wel de eerste die ooit gebouwd is, en daarbij is het ook een echt groot gebouw. En wist je dat de Kolossus van Rhodos bijna naakt was? Dit wonder is “de beschermer” van de haven in Rhodos.

De 7 wereldwonderen

De piramide van Cheops

Zie Piramide van Cheops voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Piramiden van Cheops

De piramide van Cheops te Gizeh is het enige wereldwonder dat vandaag de dag nog overeind staat, en het was tot 1800 het hoogste gebouw ter wereld. Met haar hoogte van 146 meter was de piramide 4000 jaar lang het hoogste gebouw. Zij is ongeveer 230 meter breed. Deze reusachtige piramide bestond uit iets meer dan 2,3 miljoen stenen, van ongeveer 2300 kg per stuk! Volgens Herodotus hebben de Egyptenaren er 20 jaar over gedaan om dit reusachtige gebouw in elkaar te zetten. Bijzonder is dat dit bouwwerk niet is gemaakt door slaven, maar door betaalde arbeiders. Wat bij de meeste andere farao’s niet het geval is. Uit modern onderzoek is gebleken dat hij (Herodotus) best gelijk kon hebben.

De piramide van Cheops maakt deel uit van 3 grote piramides en 6 kleine. De grote piramides zijn van Cheops (ook wel Choefoe), Chefren (of Khafra) en Mycerinus (ook wel Menkaure). Men vermoed dat ze allemaal ergens tussen 2551 en 2472 jaar v. Chr. zijn gebouwd. Dankzij de kennis van de Egyptenaren van de bouwkunde staan deze gebouwen er nog, ze hebben een zeer indrukwekkende structuur die het waarschijnlijk nog lang zal houden (mits er iets bijzonders gebeurt). Het buitenste kalksteen van de piramide is grotendeels al verdwenen omdat deze stenen, in de middeleeuwen, weer voor andere gebouwen gebruikt zijn.

De piramide van Cheops heten niet voor niets zo. Ze zijn ook door hem gemaakt, Cheops complete naam luidde: Chnoem-choefoi. Hij was de zoon van Snofroe en zijn vrouw Hatphiras I (ook wel Hetepheres). Cheops leefde van 2551 tot 2528 v.C. en hij heeft met zijn vrouw Maitiotes vier kinderen gekregen, maar daar is veel onenigheid over. Want uit de overleveringen in de geschriften blijkt dat Djedefre Cheops opvolgt. Maar zijn naam is weggelaten in de grafinscripties van Maitotes, en Herodotus, Diodorus en Sicilus hebben óók geschriften nagelaten en zij kennen Chefren als de broer van Cheops. Die hem opvolgde toen Cheops stierf. Als dat de waarheid zou zijn zou het kunnen dat na Chefren Djedefre kwam, omdat die al uitgekozen was als kroonprins. Maar ook dat is ongebruikelijk in Egypte, want in die tijd was het de gewoonte dat de oudste zoon van de farao koning zou worden na hem. Maar er zijn ook farao’s afgezet, en dan werden de zonen van die weer farao. Dus dat is een vreemde kwestie.

Er is veel onderzoek gedaan naar, maar ook in de piramide. Ze hebben de hele piramide doorzocht en ze hebben zelfs een soort plattegrond.

De oorspronkelijke ingang van de piramide is aan de noordzijde. Deze ingang was vroeger open maar door een aardbeving is de tunnel ingestort. Een Arabische schatgraver heeft een nieuwe ingang (ook aan de noordzijde) gemaakt. Vanaf de ingang loopt een lange dalende gang naar beneden, waar die uitkomt in een onafgemaakte kamer, waar twee wegen verder leiden. De onderste weg is geblokkeerd door twee reusachtige granieten platen. De weg naar boven is klein en erg smal. Die komt uit in de Grote Galerij. De Galerij is 9 meter hoog en 27 meter lang. De Galerij bied toegang aan twee grafkamers. Waarvan er één wordt gebruikt, men weet niet waarvoor de andere is. Bijzonder aan deze kamers is dat, ze luchtschachten hebben die precies naar het noorden en het zuiden zijn gericht. Hoewel het kompas pas in 1200 werd uitgevonden. Het zou kunnen dat als Atlantis zou bestaan, enkele Atlantiërs zijn overgebleven zijn en hun wijsheid ten dienste van de farao hebben gelegd. Daarbij komt dat de stand van de piramide griezelig overeenkomt met het sterrenbeeld Orion. Zo is de sfinx ook een groot mysterie, want die kijkt bij zonsopgang precies naar het sterrenbeeld van de leeuw. Zijn evenbeeld, en vooral als het volgende waar is: Men denkt dat de sfinx ook door Atlantiërs is gemaakt en dat de sfinx vroeger gewoon één leeuw was, en dat de farao’s later pas het hoofd naar hun eigen evenbeeld hebben gemaakt. De verhouding klopt namelijk totaal niet. Ook is het hoofd heel anders uitgehouwen dan de rest van het lichaam.

De kolossus van Rhodos

De kolossus van Rhodos

De kolossus van Rhodos is een gegoten beeld van brons.De kolossus van Rhodos is na een oorlog gebouwd en is als eerbetoon van de overwinning gebouwd. Het brons kwam van de wapens uit de oorlog die werden omgesmolten. Het was dus eigenlijk een beeld van gerecycled materiaal. Het is het evenbeeld van de Griekse zonnegod “Helios”. Die later Apollon werd genoemd. Met als doel dat het de haven zou beschermen tegen ongelukken en onheil. Het beeld werd gebouwd tussen 305 en 292 voor Christus. Het beeld was 32 meter hoog en stond in de monding van de haven van het eiland Rhodos, bij het stadje Aleppo.

Men weet niet wanneer de kolossus door de aardbeving is vernietigd, maar het moet gebeurd zijn tussen 227 en 224 voor Christus. De brokstukken van het beeld hebben 9 eeuwen bij de haven gelegen tot de Arabieren het in 653 na Christus meenamen toen zij het eiland veroverd hadden. Men zegt dat ze er 900 kamelen voor nodig hadden om alle brokstukken weg te voeren, van Aleppo naar Syrië.

De legende vertelt ons dat deze kolossus wijdbeens boven de haven stond, en dat de schepen onder zijn benen voeren. Maar dat is hoogst onwaarschijnlijk gezien de hoogte van het beeld en de breedte van de monding van de haven. En ten tweede zou het beeld dan de hele haven hebben geblokkeerd. Het beeld zou op een lage sokkel dicht bij de haven staan. Men zegt de maker van het vrijheidsbeeld het idee van de kolossus van Rhodos had.

De hangende tuinen van babylon

De hangende tuinen van Babylon

De hangende tuinen van Babylon zijn gebouwd in de 6de eeuw voor Christus. In opdracht van Nebukadnezar. De bouw duurde van 606 tot 562 voor Christus. De reden ervan was waarschijnlijk de aankomende vrouw van Nebukadnezar: Amytes, die afkomstig was uit bergachtige streken en dus gewend was aan veel natuur en ander groen om zich heen. De koning wilde haar helpen zich hier thuis te voelen, dus bouwde hij dit.

Hoe is het gebouwd?? Het bouwwerk bestaat een serie terrassen, omringd met prachtige muren en torens. Er waren bomen, planten, bloemen en nog meer andere gewassen óp de muren geplant. Ze kregen water via ondergrondse kanalen. Een zeer bijzondere methode.

Samen lieten de terrassen de bergen van Medië zien heel indrukwekkend!

Het mausoleum van Halicarnassus

Het mausolum van Halicarnassus

Het Mausoleum van Halicarnassus is gebouwd in 353 voor Christus in opdracht van koningin Artemisia. Het diende als graftombe voor haar man: Koning Mausollos. De tombe werd gebouwd na zijn dood en is een ontwerp van de architect Pytheos. Het gebouw had een rechthoekige vorm en boven op het gebouw stond een strijdwagen. Deze strijdwagen werd getrokken door paarden die leken op te stijgen. In de wagen stonden de koning (Mausollos) en zijn echtgenote (Artemisia). Voor dit beeldhouwwerk zijn de grootste beeldhouwers van die tijd ingeschakeld: Skopas, Bryaxis, Leochares en Timotheos.

Het is bekend dat in de tijd dat Columbus Amerika ontdekte dit monument nog bestond. Pas in de vijftiende eeuw werd het gebouw door een aardbeving verwoest. De overblijfselen zijn nog te zijn ergens in Zuidwest-Turkije, in het plaatsje Bodrum.

Pharos van Alexandrië

Zie Pharos van Alexandrië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Pharos

De Pharos was (voor zover bekend) de eerste vuurtoren die ooit gebouwd is. De bouwtijd was van 297 tot 283 voor Christus, in opdracht van de Egyptische koning Ptolemaeus I. Het gebouw werd voltooid tijdens de regering van zijn zoon: Ptolemaeus II. Het heeft ongeveer 1500 jaar dienst gedaan voor o.a. Grieken, Romeinen, Byzantijen en Arabieren. In 14de eeuw stortte de bovenste helft (met de lichtinstallatie) door een zware aardbeving in zee.

De vuurtoren was ongeveer 122(hoewel anderen 180 hebben onthouden). Overdag weerkaatste een grote spiegel het zonlicht over zee. 's Nachts hadden ze een andere lichtbron nodig. Waarschijnlijk gebruikte ze een bijzonder goed uitgedacht pompsysteem om olijfolie naar boven te brengen voor een serie olielampen. Ook was er nog een holle spiegel die het licht weerkaatste over de zee. Men zegt dat het licht 50 km ver nog te zien was.

Het woord ‘Pharos’ is in vele landen overgenomen tot betekenis van vuurtoren, of iets dat daarop lijkt.

Het beeld van Zeus te olympia

Zie Beeld van Zeus te Olympia voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Zeus

In Olympia staat een beeld van Zeus. Zeus is een Griekse god, ze geloofden dat hij de oppergod was. Dat betekent dat hij de god der goden was. Ter ere van hem staat dat beeld daar en dat is één van de antieke wereldwonderen. Het staat op het grootste schiereiland van Griekenland: Peloponnesos. In de Dorische tempel. Dit beeld was 9 meter (sommige zeggen 12 meter) hoog. Het was van hout bekleed met goud en ivoor. De ogen van Zeus waren van edelstenen. Het werd gemaakt rond 433 voor Chr. door de beeldhouder Phidias. Die al eerder een beeld van de godin Athena had gemaakt. Helaas was de tempel van Zeus niet berekent op de grote van het beeld dus zat het beeld zeg maar klem tussen de zuilen van de tempel.

In 425 voor Chr. werd het beeld naar Constantinopel overgeplaatst waar het is vergaan door een paleisbrand.

De tempel van artemis

De tempel van Artemis

De Tempel van Artemis is het laatste (klassieke) wereldwonder waar we het over gaan hebben (omdat er vrijwel niet meer wereldwonderen zijn). De Tempel is gebouwd in ongeveer 550 voor Chr. Voor de vruchtbaarheids- en maangodin Diana, door Croesus. Dit reusachtige bouwwerk was 122 meter lang en ca. 55 meter breed met 127 meter marmeren zuilen van 18 meter hoog. Het hele gebouw had een oppervlakte van ca. 8000 m². Er was niet alleen marmer gebruikt in het gebouw. Er was veel hout en steen in verwerkt belegd goud en zilver.

Men zegt dat Efeze zelf is gesticht door de Amazonen, die daar toentertijd leefden. Rondom de Tempel zijn ook veel reliëfs met Amazonen erop gevonden. En ook waren er in de Tempel schilderijen met de Amazonen erop gevonden.

In 325 v. Chr. Werd de tempel gerenoveerd, maar in het jaar 262 werd het weer vernield en leeggeroofd door de Gothen. Later deed het gebouw dienst als kerk voor de Christenen. Brokstukken zijn bewaard gebleven in het Brits museum in Londen. 8 van de ca. 18 meter hoge donkergroene pilaren zijn te bezichtigen in de Aya Sofia in Istanbul.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zeven_antieke_wereldwonderen&oldid=652600"