Kolossus van Rhodos

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Kolossus van Rodos (of Rhodos) was een van de zeven antieke wereldwonderen. Volgens legendes stond het beeld in Griekenland, op het eiland Rhodos. Het was een bronzen beeld van de Griekse zonnegod: Helios. De Kolossus van Rhodos is alleen bekend uit oude teksten. Het is dus door ons niet gezien.

Het beeld was waarschijnlijk ongeveer 32 of 33 meter hoog. Het stond in de haven van het eiland Rodos en de schepen voeren onder de benen van het beeld door. Dat idee ontstond door een Italiaanse bezoeker die de stad bezocht. Hij was van mening dat waar de rechtervoet van Kolossus had gestaan op de plek waar in die tijd het Ronde kerkje van Sint-Johannes stond. Dit is onwaarschijnlijk, gezien de hoogte van het beeld en de breedte van de havenopening.

Het beeld werd gebouwd tussen 305 - 304 v.Chr, maar er gaan ook verhalen dat het beeld tussen 294 - 282 v.Chr moet zijn gebouwd. Het beeld werd gemaakt om te vieren dat Rhodos Demetrios Poliorketes verslagen had. Ongeveer tussen 227 v.Chr tot 224 v.Chr zou het beeld door een aardbeving vernield zijn. De brokstukken van het beeld hebben zo'n 9 eeuwen bij de haven in de zee gelegen, tot de Arabieren kwamen en het eiland veroverden in het jaar 654 n.Chr. Volgens de legende waren er 900 kamelen nodig om de brokstukken te vervoeren. Er is nooit meer iets terug gevonden.

 
De zeven antieke wereldwonderen
Cheops-Pyramide 0914.JPG
Piramide van Cheops Hangende tuinen van Babylon Mausoleum van Halicarnassus Pharos van Alexandrië Beeld van Zeus te Olympia Tempel van Artemis in Efeze Kolossus van Rhodos
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kolossus_van_Rhodos&oldid=518307"