Beeld van Zeus te Olympia

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze tekening is gemaakt door Maarten van Heemskerck. Hij heeft een zelf bedacht hoe het beeld uitzag, dus het kan er anders uitzien. Grotendeels zal het hetzelfde zijn.

Het Beeld van Zeus te Olympia was een beeld van de Griekse oppergod Zeus. Het beeld stond in de stad Olympia aan de voet van de Olympus. Het beeld is in de Oudheid gemaakt en behoort tot de Zeven wereldwonderen van de antieke wereld. Het beeld was gebouwd door de beeldhouwer Phidias.

Het beeld stond in een tempel op het schiereiland Peloponnesos. Het beeld was 9 meter hoog en was rond 435 v.Chr. voltooid. Het beeld was gemaakt van Chryselefantijn en de ogen waren van edelstenen. De tempel waarin het beeld stond was te klein. Dit was omdat de tempel om het beeld was heen gebouwd. Het beeld zat dus gekneld tussen de pilaren. Bij het beeld waren meestal vereringen. Toen het christendom werd ingevoerd waren deze afgelopen. Toch werd het beeld niet afgebroken. Toen Griekenland bij het Byzantijnse Rijk hoorde werd het beeld verplaatst van Olympia naar Constantinopel (Istanboel) in 426. In 475 ging het na een brand in een paleis verloren.

 
De zeven antieke wereldwonderen
Cheops-Pyramide 0914.JPG
Piramide van Cheops Hangende tuinen van Babylon Mausoleum van Halicarnassus Pharos van Alexandrië Beeld van Zeus te Olympia Tempel van Artemis in Efeze Kolossus van Rhodos
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beeld_van_Zeus_te_Olympia&oldid=686224"