Peloponnesos

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peloponnese modis.jpg

De Peloponnesos of Peloponnesus (in het Grieks: Πελοπόννησος/Peloponnisos, vroeger ook wel bekend als Morea) is een groot schiereiland dat hoort bij Griekenland. De oppervlakte is rond de 21.000 km², ongeveer de helft van Nederland. Via de zogenaamde landengte van Korinthe is het schiereiland verbonden met de rest van Griekenland. Deze verbinding is slechts tien kilometer breed en op het smalste punt zelfs maar 6 kilometer. Eigenlijk is de Peloponnesos een eiland, omdat door de landengte het kanaal van Korinthe loopt. De Peloponnesos is op de landkaart goed te herkennen, vanwege de bijzondere vorm. De Peloponnesos is een erg bergachtig gebied, sommige bergen zijn wel 2 kilometer hoog!

De Peloponnesos is vernoemd naar Pelops, een man uit de Griekse mythologie. -nesos betekent eiland. Er is ook een Griekse regio Peloponnesos, maar die bestaat niet uit het hele schiereiland.

In de Griekse oudheid lagen hier heel wat belangrijke steden: denk aan Mycene, Mystras, Argos, Olympia, Epidauros en vooral aan Sparta. Athene lag ook in de buurt van de Peloponnesos. Tegenwoordig zijn Patras en Nauplion grotere steden.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Peloponnesos&oldid=523307"