Limburg (Verenigd Koninkrijk der Nederlanden): verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (→‎top: replaced: |thumb| → |miniatuur|)
Regel 5: Regel 5:
   
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
In 1815 ontstond de provincie Limburg. Oorspronkelijk zou de provincie vernoemd worden naar de hoofdstad Maastricht. Alleen wilde koning [[Willem I der Nederlanden|Willem I]] dit niet. Hij wilde namelijk niet dat de naam Limburg verloren ging, dus vernoemde hij de provincie naar het [[Hertogdom Limburg]], wat tot 1795 bestond.
+
In 1815 ontstond de provincie Limburg. Oorspronkelijk zou de provincie vernoemd worden naar de hoofdstad Maastricht. Alleen wilde koning [[Willem I der Nederlanden|Willem I]] dit niet. Hij wilde namelijk niet dat de naam Limburg verloren ging, dus vernoemde hij de provincie naar het [[Hertogdom Limburg|Hertogdom Limburg (1082-1795)]], wat tussen 1082 en 1795 bestond. Tussen 1795 en 1814 hoorde Limburg bij het Frans departement ([[departement Nedermaas]] en [[departement Ourthe]]).
   
In 1830 begon het einde van de provincie. De [[Belgische Revolutie]] was uitgebroken en België werd onafhankelijk. Toch duurde het tot 1839 tot dat België en Nederland het eens waren over de provincie Limburg. Beide landen wilde namelijk een deel van de provincie. Het [[verdrag van Londen]] maakte een besluit. Een groot deel van de grens zou de [[Maas]] worden. België kreeg een deel en maakte er de provincie [[Limburg (België)|(Belgisch-)Limburg]] van. Omdat Nederland België had verloren kreeg het als troost ook een deel van Limburg. Dit werd een hertogdom en de Nederlandse koning mocht zich Hertog van Limburg noemen. Het Nederlandse deel van Limburg ging verder als [[Hertogdom Limburg (1839-1866)|Hertogdom Limburg]]. Dit zou tot 1866 bestaan, toen werd Limburg een provincie van Nederland, zoals tegenwoordig.
+
In 1830 begon het einde van de provincie. De [[Belgische Revolutie]] was uitgebroken en België werd onafhankelijk. Toch duurde het tot 1839 tot dat België en Nederland het eens waren over de provincie Limburg. Beide landen wilde namelijk een deel van de provincie. Het [[verdrag van Londen]] maakte een besluit. Een groot deel van de grens zou de [[Maas]] worden. België kreeg een deel en maakte er de provincie [[Limburg (België)|(Belgisch-)Limburg]] van. Omdat Nederland België had verloren kreeg het als troost ook een deel van Limburg. Dit werd een hertogdom en de Nederlandse koning mocht zich Hertog van Limburg noemen. Het Nederlandse deel van Limburg ging verder als [[Hertogdom Limburg (1839-1866)|Hertogdom Limburg]] (niet te verwarren met het hertogdom tussen 1082-1795). Dit zou tot 1866 bestaan, toen werd Limburg een provincie van Nederland, zoals tegenwoordig.
   
 
==Gouverneurs==
 
==Gouverneurs==

Versie van 28 jan 2023 18:47

Een kaart van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, met Limburg rechts in het grijsblauw

Limburg was een provincie van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (de tijd waarin België nog onderdeel was van Nederland). De provincie Limburg bestond uit de huidige Nederlandse provincie Limburg en de huidige Belgische provincie Limburg.

De hoofdstad van de provincie was Maastricht. Men sprak er zowel Nederlands als Frans.

Geschiedenis

In 1815 ontstond de provincie Limburg. Oorspronkelijk zou de provincie vernoemd worden naar de hoofdstad Maastricht. Alleen wilde koning Willem I dit niet. Hij wilde namelijk niet dat de naam Limburg verloren ging, dus vernoemde hij de provincie naar het Hertogdom Limburg (1082-1795), wat tussen 1082 en 1795 bestond. Tussen 1795 en 1814 hoorde Limburg bij het Frans departement (departement Nedermaas en departement Ourthe).

In 1830 begon het einde van de provincie. De Belgische Revolutie was uitgebroken en België werd onafhankelijk. Toch duurde het tot 1839 tot dat België en Nederland het eens waren over de provincie Limburg. Beide landen wilde namelijk een deel van de provincie. Het verdrag van Londen maakte een besluit. Een groot deel van de grens zou de Maas worden. België kreeg een deel en maakte er de provincie (Belgisch-)Limburg van. Omdat Nederland België had verloren kreeg het als troost ook een deel van Limburg. Dit werd een hertogdom en de Nederlandse koning mocht zich Hertog van Limburg noemen. Het Nederlandse deel van Limburg ging verder als Hertogdom Limburg (niet te verwarren met het hertogdom tussen 1082-1795). Dit zou tot 1866 bestaan, toen werd Limburg een provincie van Nederland, zoals tegenwoordig.

Gouverneurs

Limburg had een gouverneur. Belgisch-Limburg heeft nog steeds een gouverneur. Nederlands-Limburg heeft een commissaris van de Koning, die vaak gouverneur wordt genoemd. De gouverneurs van Limburg waren:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Limburg_(Verenigd_Koninkrijk_der_Nederlanden)&oldid=763600"