Mozaïek: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
(→‎Geschiedenis: Aanvulling)
Regel 15: Regel 15:
 
[[Bestand:Mekhnes Place El-Hedine Mosaique3.jpg|miniatuur|Arabesk mozaïek patroon]]
 
[[Bestand:Mekhnes Place El-Hedine Mosaique3.jpg|miniatuur|Arabesk mozaïek patroon]]
 
Aanvankelijk kwamen de arbeiders uit het oude Griekenland en zij brachten verwerkingstechnieken en mozaiek-onderwerpen uit de periode van [[Alexander de Grote]] mee. Het Romeinse mozaïek kreeg later een eigen stijl en verspreidde zich over het hele [[Romeinse Rijk|Romeinse rijk]]. Hun figuratieve thema's zag je overal. Het waren vooral geometrische motieven. Arabesken (Arabische patronen) en ook gestileerde plantvormen hadden de voorkeur.
 
Aanvankelijk kwamen de arbeiders uit het oude Griekenland en zij brachten verwerkingstechnieken en mozaiek-onderwerpen uit de periode van [[Alexander de Grote]] mee. Het Romeinse mozaïek kreeg later een eigen stijl en verspreidde zich over het hele [[Romeinse Rijk|Romeinse rijk]]. Hun figuratieve thema's zag je overal. Het waren vooral geometrische motieven. Arabesken (Arabische patronen) en ook gestileerde plantvormen hadden de voorkeur.
 +
 +
In de vergevorderde keizerlijke periode kende het mozaïek zijn meest glanzende uitdrukkingen, zoals blijkt uit de [[Archeologie|archeologische]] vondsten, zowel in het Westen als in het Oosten. De slag bij Issus in [[Pompeii]], de mozaïeken van Villa del Casale op [[Sicilië]] en Zeugma aan de [[Eufraat]] zijn enkele voorbeelden. De thema's van deze mozaïeken zijn gekoppeld aan beroemde historische gebeurtenissen, aan de klassieke [[mythologie]], aan [[theater]] of scènes uit het dagelijks leven. De mozaïeken van het bovenste [[Adriatische Zee|Adriatische]] gebied komen ook uit de late keizertijd: die van Altino en Aquileia. Die van de basiliek van Aquileia zijn oude voorbeelden van het mozaïek met christelijke thema's.
 +
 +
=== Byzantijnse periode ===
 +
De mozaïektraditie gaat verder met nieuwe stijlkenmerken in de [[Byzantijnse Rijk|Byzantijnse]] periode. De belangrijkste voorbeelden zijn de kerken van [[Ravenna (stad)|Ravenna]], in het bijzonder de basiliek van ''San Vitale'' en die van ''Santa Sofia'' in [[Istanboel|Constantinopel]] (Istanboel). Van een latere traditie zijn die van ''Torcello''. De talrijke mozaïeken die in het Midden-Oosten aanwezig zijn, zijn ook van Grieks-Byzantijnse invloed, een traditie die gedeeltelijk zal worden voortgezet met stijlen die nog steeds anders zijn in de periode van het Omajjaden -kalifaat.
 +
 +
In de [[Middeleeuwen|middeleeuwse]] Romaanse kunst heeft het mozaïek om economische redenen geen belangrijke rol meer en kiest men liever het [[fresco]] als wanddecoratie. Wel wordt het mozaïek gebruikt voor vloeroppervlakken en bereikt het zijn hoogtepunt in de twaalfde eeuw, zoals blijkt uit het mozaïek van de kathedraal van ''Otranto'', dat stamt uit 1163 - 1165. Op Sicilië krijgt mozaïekkunst echter een centrale plaats in de rijke Arabisch-Normandische kunst van de kathedralen van Monreale en Cefalù, in de Palatijnkapel, in de Martorana-kerk en in het Normandische paleis in [[Palermo]]. Tussen de elfde en twaalfde eeuw ontwikkelde zich vooral de Cosmatenstijl in [[Rome (stad)|Rome]] en Midden-Italië. De groeiende productie van geverfde keramische tegels zal het vloermozaïek vervangen voor veel lagere kosten.

Versie van 10 jul 2022 15:14

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Het beroemde mozaïekgewelf in de kathedraal van Cefalù, dat de Christus voorstelt

Het mozaïek is een kunstvorm met een meerkleurige techniek, die ontstaat door het gebruik van kleine stukjes materiaal. Het is ontstaan in Mesopotamië en heeft zich verspreid naar de wereld van de oudheid tijdens de periode van de oude Grieken en Romeinen. De tegels en patronen van verschillende materialen en kleur (stenen, glas , schelpen) zijn versierd met goud en edelstenen. De Byzantijnse werken, of mozaïeken, dateren uit de 5e eeuw na Christus.

Geschiedenis

Het mozaïek werd in de eerste plaats gebruikt met praktische bedoelingen in plaats van dat het voor de sier was: geglazuurde klei of kiezelstenen werden gebruikt om de muren of vloeren in aangestampte aarde te bedekken en te beschermen.

De eerste versieringen met kleikegels met een geëmailleerde basis van verschillende kleuren, werden gebruikt door de Sumeriërs om het ongebakken baksteenmetselwerk te beschermen. Deze vorm van mozaïek dateert uit 3000 voor Christus.

In het tweede millennium voor Christus, in het Minoïsch-Myceense gebied, werd een soort bestrating gebruikt als vervanging van tapijten die daarvoor werden gebruikt. De bestrating gaf een grotere weerstand tegen vertrapping en de vloer zelf werd zo waterdicht gemaakt. Dit werd later ook in Griekenland aangetroffen in de 5e eeuw eeuw v. Chr.

Mozaïek uit Thmuis, Egypte, door de Hellenistische kunstenaar Sophilos, ongeveer 200 voor Christus (Grieks-Romeins Museum van Alexandrië, Egypte).

Vanaf de 4e eeuw voor Christus worden blokjes van marmer, onyx en verschillende stenen gebruikt, die een grotere precisie hebben dan kiezelstenen. Dit gebeurde tot de komst van gesneden tesserae (tegels) in de 3e eeuw voor Christus .

Het eerste bewijs van een mozaïek in Rome stamt uit het einde van de derde eeuw voor Christus, ook om de aangestampte aarden vloer waterdicht te maken. Vervolgens zal met de verspreiding in Griekenland en Egypte een interesse ontstaan ​​zijn voor esthetisch onderzoek (verfraaing, schoonheid) en verfijning van de composities (vlakverdeling).

Arabesk mozaïek patroon

Aanvankelijk kwamen de arbeiders uit het oude Griekenland en zij brachten verwerkingstechnieken en mozaiek-onderwerpen uit de periode van Alexander de Grote mee. Het Romeinse mozaïek kreeg later een eigen stijl en verspreidde zich over het hele Romeinse rijk. Hun figuratieve thema's zag je overal. Het waren vooral geometrische motieven. Arabesken (Arabische patronen) en ook gestileerde plantvormen hadden de voorkeur.

In de vergevorderde keizerlijke periode kende het mozaïek zijn meest glanzende uitdrukkingen, zoals blijkt uit de archeologische vondsten, zowel in het Westen als in het Oosten. De slag bij Issus in Pompeii, de mozaïeken van Villa del Casale op Sicilië en Zeugma aan de Eufraat zijn enkele voorbeelden. De thema's van deze mozaïeken zijn gekoppeld aan beroemde historische gebeurtenissen, aan de klassieke mythologie, aan theater of scènes uit het dagelijks leven. De mozaïeken van het bovenste Adriatische gebied komen ook uit de late keizertijd: die van Altino en Aquileia. Die van de basiliek van Aquileia zijn oude voorbeelden van het mozaïek met christelijke thema's.

Byzantijnse periode

De mozaïektraditie gaat verder met nieuwe stijlkenmerken in de Byzantijnse periode. De belangrijkste voorbeelden zijn de kerken van Ravenna, in het bijzonder de basiliek van San Vitale en die van Santa Sofia in Constantinopel (Istanboel). Van een latere traditie zijn die van Torcello. De talrijke mozaïeken die in het Midden-Oosten aanwezig zijn, zijn ook van Grieks-Byzantijnse invloed, een traditie die gedeeltelijk zal worden voortgezet met stijlen die nog steeds anders zijn in de periode van het Omajjaden -kalifaat.

In de middeleeuwse Romaanse kunst heeft het mozaïek om economische redenen geen belangrijke rol meer en kiest men liever het fresco als wanddecoratie. Wel wordt het mozaïek gebruikt voor vloeroppervlakken en bereikt het zijn hoogtepunt in de twaalfde eeuw, zoals blijkt uit het mozaïek van de kathedraal van Otranto, dat stamt uit 1163 - 1165. Op Sicilië krijgt mozaïekkunst echter een centrale plaats in de rijke Arabisch-Normandische kunst van de kathedralen van Monreale en Cefalù, in de Palatijnkapel, in de Martorana-kerk en in het Normandische paleis in Palermo. Tussen de elfde en twaalfde eeuw ontwikkelde zich vooral de Cosmatenstijl in Rome en Midden-Italië. De groeiende productie van geverfde keramische tegels zal het vloermozaïek vervangen voor veel lagere kosten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mozaïek&oldid=722595"