Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Fresco

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een fresco uit het oude Pompeï.

Een fresco is een schildering op muren en/of plafonds, waarbij de verf op het kalk van de muur of het plafond wordt as het nog nat is. Hierdoor is de fresco net zo plat als de muur en vormt het één geheel. De naam fresco komt van het Italiaanse woord voor "vers". Werken met verf op natte gekalkte muren of plafonds heet al fresco of in fresco. Op een droge gekalkte muren of plafonds heet het a secco of al secco. Daarnaast is er een vorm tussenin, namelijk het verven op een deels gedroogde gekalkte muur of plafond. Dit heet mezzo-fresco.

Fresco's zijn oorspronkelijk in Italië bedacht en hier zijn er ook een hoop te vinden, onder andere in kerken. Ook buiten Italië, zoals Spanje, Vaticaanstad en Duitsland zijn fresco's te vinden. Een schilder die fresco schildert wordt een frescoschilder genoemd. De belangrijkste frescoschilders leefden rond en in de middeleeuwen, waardoor er een hoop in kerken te vinden zijn. De bekende Italiaanse kunstenaar Michelangelo Buonarroti heeft ook fresco's geschilderd, waaronder die op het plafond van het Sixtijnse Kapel in Rome. Michelangelo was niet de enige die fresco's schilderde. Andere bekende frescoschilders zijn Pietro Cavallini, Filippino Lippi en Domenico Ghirlandaio. Ook was schilderde de Duitse schilder Johann Adam Schöpf, onder andere in kerken in München en Houthem.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fresco&oldid=608738"