Ku Klux Klan: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (→‎top: clean up (alleen lay-out, geen inhoudelijke veranderingen), replaced: → , . → .)
(Herschreven en iets duidelijker gemaakt)
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand:Emblem_of_the_Ku_Klux_Klan.svg|right|300px|thumb|Het embleem van de Ku Klux Klan]]
De Ku Klux Klan kan zo lang bestaan omdat ze niet altijd actie voeren maar ze wisselen actievoeren af met lange pauzes. De leden (Klansmen en Klanswomen genoemd) zijn bij hun optreden vaak gemaskerd en kleden zich dan in lange witte, rode, zwarte of blauwe gewaden (toga's of habijten met puntmuts).
 
  +
De '''Ku Klux Klan''', vaak afgekort tot '''KKK''' of de '''Klan''', is een naam van een aantal blanke [[racisme|racistische]] organisaties in de [[Verenigde Staten]]. De organisatie staat bekend om hun racistische opvattingen over en geweld tegen (voornamelijk) [[Afro-Amerikanen]]. Ook verzetten zij zich tegen mensenrechtenactivisten, katholieken, joden, moslims, de lgbt-gemeenschap, communisten en niet-westerse immigranten. De leden van de KKK worden ''Klansmen'' of ''Klanswomen'' genoemd (enkelvoud: ''Klansman'' en ''Klanswoman''). Zij staan bekend om hij witte gewaden, die soms ook rood of zwart zijn. Deze gewaden hebben vaak een puntmuts en bedekken het gehele gezicht met uitzondering van de ogen.
   
  +
Deze organisatie werd opgericht na het afschaffen van de [[slavernij]]. Tijdens de [[Amerikaanse Burgeroorlog]] scheidden de Zuidelijke Staten zich af van de Verenigde Staten uit angst dat de slavernij zou worden afgeschaft. Het zuiden verloor de oorlog en de staten werden traden opnieuw toe tot de Verenigde Staten. Het gevolg van deze oorlog was de afschaffing van de slavernij in heel het land. De Zuidelijke Staten waren hier niet blij mee, aangezien de volledige zuidelijke economie van de slavernij afhankelijk was. Hierdoor stortte de economie in het zuiden ook in, wat leidde tot veel [[armoede]]. Ook voelde het zuiden zich belachelijk gemaakt door het noorden vanwege de [[Reconstructie (Verenigde Staten)|Reconstructie]]. Na de oorlog werden alle voormalige slaven Amerikaans staatsburger en kregen ook [[stemrecht]]. Dit alles zorgde voor veel haat naar Afro-Amerikanen, die te maken kregen met [[discriminatie]] en racisme. De Ku Klux Klan was een van de bekendste organisaties die dit deed onder meer door angst aanjagen, verwonden en moord. President [[Ulysses S. Grant]] zette het Amerikaanse leger in om een einde aan de KKK te maken. Hierna nam de populariteit van de organisatie af en de KKK verdween in 1882.
De Ku Klux Klan speelde in de Amerikaanse geschiedenis een belangrijke rol tijdens de Reconstructie, in het interbellum en tijdens de segregatiekwestie. Tegenwoordig  wordt de Ku Klux Klan als organisatie geacht niet meer te bestaan. De maatschappelijke en politieke invloed van deze splintergroepen is echter verwaarloosbaar. 
 
'''De Ku Klux Klan of KKK''' is een racistische blanke organisatie die het niet erg op zwarte mensen hebben. Ze zijn bekend door hun racistisch geweld. Aan het eind van de [[Amerikaanse Burgeroorlog]], toen de [[slavernij]] werd afgeschaft, sloten veel mensen uit het zuiden van de VS zich bij de KKK aan als wraakactie. Ze hebben het ook niet op kleurlingen. Ze kleden zich in witte gewaden en met een soort puntmuts. Sinds [[Obama]] president is, is de KKK snel gegroeid. Uiteindelijk is de KKK een van de grootste geheime organisaties ter wereld. Hier rechts zie je het logo van de KKK. Het was een beruchte bende.
 
   
  +
De Ku Klux Klan werd heropgericht in 1915 na het succes van de film ''[[The Birth of a Nation]]'', waarin de Klansmen als helden werden neergezet. Deze film inspireerde ook de rituelen en kleding van de Klansmen. Ook ging de organisatie zich meer richten op geweld tegen joden, katholieken en immigranten. Eind jaren 1930 verdween de organisatie opnieuw, maar kwam in de jaren 1950 weer boven water. De Ku Klux Klan verzette zich tegen de afschaffing van de [[rassensegregatie]]. Dit was een systeem waarin blanke en zwarte Amerikanen van elkaar gescheiden leefden. Vooral in de jaren 1960 en 1970 was de KKK erg actief met geweld tegen en moorden op mensenrechtenactivisten en Afro-Amerikanen. In de jaren 1980 viel de organisatie uiteen in kleinere groepen, waarvan sommige ook [[neonazi]]-standpunten hebben. Tegenwoordig bestaat de Ku Klux Klan nog steeds, al is het geen centraal geleide organisatie meer.
{{Beginnetje}}
 
   
 
[[Categorie:Verenigde Staten]]
 
[[Categorie:Verenigde Staten]]

Versie van 28 dec 2021 23:13

Het embleem van de Ku Klux Klan

De Ku Klux Klan, vaak afgekort tot KKK of de Klan, is een naam van een aantal blanke racistische organisaties in de Verenigde Staten. De organisatie staat bekend om hun racistische opvattingen over en geweld tegen (voornamelijk) Afro-Amerikanen. Ook verzetten zij zich tegen mensenrechtenactivisten, katholieken, joden, moslims, de lgbt-gemeenschap, communisten en niet-westerse immigranten. De leden van de KKK worden Klansmen of Klanswomen genoemd (enkelvoud: Klansman en Klanswoman). Zij staan bekend om hij witte gewaden, die soms ook rood of zwart zijn. Deze gewaden hebben vaak een puntmuts en bedekken het gehele gezicht met uitzondering van de ogen.

Deze organisatie werd opgericht na het afschaffen van de slavernij. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog scheidden de Zuidelijke Staten zich af van de Verenigde Staten uit angst dat de slavernij zou worden afgeschaft. Het zuiden verloor de oorlog en de staten werden traden opnieuw toe tot de Verenigde Staten. Het gevolg van deze oorlog was de afschaffing van de slavernij in heel het land. De Zuidelijke Staten waren hier niet blij mee, aangezien de volledige zuidelijke economie van de slavernij afhankelijk was. Hierdoor stortte de economie in het zuiden ook in, wat leidde tot veel armoede. Ook voelde het zuiden zich belachelijk gemaakt door het noorden vanwege de Reconstructie. Na de oorlog werden alle voormalige slaven Amerikaans staatsburger en kregen ook stemrecht. Dit alles zorgde voor veel haat naar Afro-Amerikanen, die te maken kregen met discriminatie en racisme. De Ku Klux Klan was een van de bekendste organisaties die dit deed onder meer door angst aanjagen, verwonden en moord. President Ulysses S. Grant zette het Amerikaanse leger in om een einde aan de KKK te maken. Hierna nam de populariteit van de organisatie af en de KKK verdween in 1882.

De Ku Klux Klan werd heropgericht in 1915 na het succes van de film The Birth of a Nation, waarin de Klansmen als helden werden neergezet. Deze film inspireerde ook de rituelen en kleding van de Klansmen. Ook ging de organisatie zich meer richten op geweld tegen joden, katholieken en immigranten. Eind jaren 1930 verdween de organisatie opnieuw, maar kwam in de jaren 1950 weer boven water. De Ku Klux Klan verzette zich tegen de afschaffing van de rassensegregatie. Dit was een systeem waarin blanke en zwarte Amerikanen van elkaar gescheiden leefden. Vooral in de jaren 1960 en 1970 was de KKK erg actief met geweld tegen en moorden op mensenrechtenactivisten en Afro-Amerikanen. In de jaren 1980 viel de organisatie uiteen in kleinere groepen, waarvan sommige ook neonazi-standpunten hebben. Tegenwoordig bestaat de Ku Klux Klan nog steeds, al is het geen centraal geleide organisatie meer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ku_Klux_Klan&oldid=698921"