Computer: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 10: Regel 10:
 
*Geheugen of [[RAM]] (Random Access Memory)
 
*Geheugen of [[RAM]] (Random Access Memory)
 
*[[Processor]] of [[CPU]] (Central Processing Unit).
 
*[[Processor]] of [[CPU]] (Central Processing Unit).
 +
*[[RAM]] of Random Access memory
 +
*[[ROM]] of Read Only Memory
 +
*[[BIOS]] of Basic Input Output system
  
 
== Hoe werkt een computer? ==
 
== Hoe werkt een computer? ==

Versie van 25 jul 2018 12:08

De 1e IBM personal computer

Een computer is een apparaat voor de verwerking van gegevens. Een computer werkt op elektriciteit. De computer is eigenlijk gewoon een rekenmachine. Vroeger kon de computer alleen maar rekenen.

Onderdelen

De computer bestaat uit allerlei onderdelen (componenten). Onder andere:

  • Videokaart of GPU (Graphics Processing Unit)
  • Geheugen of RAM (Random Access Memory)
  • Processor of CPU (Central Processing Unit).
  • RAM of Random Access memory
  • ROM of Read Only Memory
  • BIOS of Basic Input Output system

Hoe werkt een computer?

De computer kan alleen maar nullen en enen optellen. De computer werkt in een eigen taal. De taal van de computer is best makkelijk, het werkt bijna hetzelfde als het morse. Bijvoorbeeld: één korte en daarna één lange flits is een A. Eén lange flits en daarna drie korte betekent B. Zo heeft elke letter van het morsealfabet een code. Met 1 en 0 codes kan hij alles onthouden: letters, getallen, kleuren, vormen, noem maar op. De letter A heeft bijvoorbeeld de code 0-1-0-0-0-0-0-1. De letter B heeft weer een andere code, bijvoorbeeld: 0-1-0-0-0-0-1-0. Als je dus een filmpje zit te bekijken, is de computer als een gek bezig enen en nullen te bekijken. Maar om het nog iets makkelijker te maken hebben ze voor die 8 bits een ander woord bedacht: Byte. Meestal heeft een computer een harde schijf, die heeft een aantal flinterdunne platen (platters genoemd) en die zijn magnetisch. Er is dan een lees-kop (soort langwerpig stokje van metaal die magnetisch is) en een schrijf-kop. Die schrijf-kop verwijdert en plaatst bestanden. Dus hou nooit een magneet bij je harde schijf in je pc, want dan wordt hij gesaneerd (formatteren, maar alles wordt in feite een 0, dus ook de lege plekken).

Geschiedenis

Veel mensen vertellen dat de ENIAC de eerste computer was, maar eigenlijk was dat de Colossus. Maar die was heel ingewikkeld.

Software

Programma's op de computer noem je software. Er zijn programma's waarmee je van alles kunt doen. Steeds meer software kun je ook op internet vinden. Het hoeft dan niet meer geïnstalleerd te zijn op je eigen computer en je kunt er toch gebruik van maken. De naam hiervoor is cloud computing. Cloud is Engels voor wolk. Het internet is dan de "wolk" waar alle programma's te vinden zijn. Maar als de server bij een cloud-dienst (die jij gebruikt) het niet goed doet, dan heb je geen toegang tot je gegevens bij die dienst.

Programmeren

Je kan zelf programmeren in een programmeertaal, dat is veel makkelijker dan nullen en enen in te typen. Een bekende programmeertaal is bijvoorbeeld PHP(Je hebt ook nog C,C++,C-Sharp, Java,enz.). Daarmee kan je bijv. een contact-formulier maken. Om het mensen wat makkelijker te maken, zijn er ook gratis PHP-scripts te vinden op internet. Dan hoef je er niet veel verstand van te hebben. Er zijn ook PHP applicaties, zoals MediaWiki. Dat wordt ook gebruikt voor websites zoals Wikipedia en Wikikids.

Besturingssystemen

Je hebt verschillende soorten besturingssystemen:

Links

Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Computer&oldid=521675"