Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

macOS

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Mac OS X)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
macOS
Informatie
Ontwikkelaar Apple Inc.
OS-familie
Bronmodel '
Laatste versie 10.15.1 
(31 juli 2019)
Codenaam
Laatste bètaversie
Kerneltype
Licentie
Status Actief
Website Officiële website

macOS (vroeger OS X en daarvoor Mac OS X) is een besturingssysteem voor op computers ontwikkeld door Apple. Het wordt ook wel (verkeerd) Mac genoemd: de computers zijn Macs, het besturingssysteem heet macOS of Macintosh. De voorganger is "Mac OS", ook wel Mac OS Classic genoemd.

De X in OS X staat voor het Romeinse cijfer 10. Het is het tiende besturingssysteem uit de reeks van macOS. OS X staat standaard op de iMac, Mac Mini, Mac Pro, MacBook, MacBook Pro en MacBook Air. Het staat ook op de iPod en de iPhone, alleen noemen ze het daar iOS.

Vergelijking met Windows

Mac OS X van Apple is te vergelijken met Windows van Microsoft. Alleen zijn er minder computervirussen voor macOS en andere mogelijkheden.

De meeste computervirussen zijn ontwikkeld voor Windows. Die virussen werken niet op macOS. Hierdoor hebben gebruikers van macOS minder last van virussen. Een nadeel is dat Mac's (computers) en MacBook's (laptops) meestal veel duurder zijn dan een gelijkwaardige Windows-computer of Windows-laptop.

macOS gebruikt geen Internet Explorer of Microsoft Edge als webbrowser zoals Windows, maar gebruikt standaard Safari, een webbrowser ontwikkeld door Apple zelf. Je kan alsnog Internet Explorer of Microsoft Edge downloaden op MacOS.

Widgets

OS X kan eigen miniprogramma's maken, widgets. Waar de Windowsgadgets, die later kwamen, sprekend op lijken. Widgets staan overal door je scherm op je bureaublad met functies die je zelf kan maken. Bijvoorbeeld een mini Google, rekenmachine, datum of kladblok. OS X is ook bekend om de widgets. Door op F4 te drukken zie je de widgets.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=MacOS&oldid=594875"