Linux

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
GNU/Linux
NewTux.svg
Logo Linux
Informatie
Ontwikkelaar
OS-familie Unix
Bronmodel FOSS
Laatste versie
Codenaam
Laatste bètaversie
Kerneltype Modulaire kernel
Licentie GNU General Public License (GPL)
Status Actief
Website http://tldp.org/
Portaal Portaalicoon IT

Linux is een besturingssysteem voor de computer, net als Windows en Mac. Linux is echter niet te vergelijken met Windows, daarvoor zijn de verschillen te groot.

Vrijheid

De meeste computerprogramma's krijg je onder bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden houden meestal in dat je de software niet mag kopiëren, niet mag uitdelen, enzovoorts. Dit is niet bij alle programma's zo. Linux is hier een voorbeeld van. De enige voorwaarden zijn, dat als je het kopieert, dat je dan de originele auteur vermeld, en als je een programma van een ander in je eigen werk stopt, dat je het dan dezelfde rechten en voorwaarden geeft. Dit betekent dus dat je Linux mag kopiëren, veranderen, uitdelen, enzovoorts. Linux is ook meestal gratis te downloaden op internet.

Distributies

Doordat Linux gratis te bewerken en te kopiëren is, kunnen mensen variaties maken van Linux. Dit kun je vergelijken met smaken maken. Deze smaken worden vaak 'Distributies' genoemd. Distributies kunnen uitgelegd worden als Chocolade. Chocolade komt met velen smaken, kleuren en ook merken, maar chocolade heeft ook een basis, namelijk Cacao. In dit voorbeeld is Linux de cacao. Een paar voorbeelden van distributies zijn Debian, Ubuntu en Android (Ja, De Android op je telefoon!)

Winst

Hoe halen de bedrijven dan winst uit Linux? Hoe kan het dat Linux nog steeds bestaat, als het gratis is? De bedrijven die Linux maken, maken ook een bedrijfsversie. Dit is een versie, speciaal voor bedrijven. Deze is vaak ook duurder, zo'n 500 tot 2000 euro. Ze krijgen er veel support (hulp) bij, wat voor bedrijven erg belangrijk is. Uiteraard halen de bedrijven ook winst uit de winkelversie.

Maar niet elke distributie wordt door bedrijven gemaakt. Slackware, de oudste Linux-distributie, wordt door een team ontwikkeld. De hoofdontwikkelaar leeft van het geld van de verkopen. Omdat Slackware geen bedrijfsversie heeft, krijgt het team van Slackware niet zoveel als de bedrijven. Als ze dan te weinig geld hebben starten ze inzamelacties, waarbij veel mensen geld doneren.

Tegenwoordig worden de meeste distributies gemaakt door een hele groep mensen die het leuk vinden om te programmeren. Soms kan je ook zelf helpen, door bijvoorbeeld mooie achtergronden en logo's te maken, of door de teksten te vertalen.

Geschiedenis

Linux is begonnen als een hobbyproject van de Fin Linus Torvalds. Linus, die studeerde aan een universiteit, wilde een eigen systeem gaan maken. Hij gebruikte eerst iets dat "Minix" heette, maar dat vond hij niet goed genoeg. Toen hij een simpel begin had gemaakt, heeft hij het op internet gezet. Hij heeft zijn eigen naam in de titel gedaan. Al snel hadden veel mensen interesse, en begonnen mee te helpen. Al snel groeide Linux uit van een simpel hobbyprojectje tot een volledig besturingssysteem.

Kernel

Linux is eigenlijk alleen de benaming voor het hart van het systeem, de kernel. De distributies, die iedereen gebruikt, worden vaak ook Linux genoemd, alhoewel dit niet terecht is. Linux is dus alleen het systeem zelf, en niet de programma's die erbij worden geleverd.

Gebruik

In het begin werd Linux alleen op servers gebruikt. Tegenwoordig gebruiken veel mensen het, en wordt het ook "onzichtbaar" gebruikt. Sommige telefoons gebruiken Linux, en veel mediacenters gebruiken ook Linux. Veel mensen weten dit niet, en denken er ook niet bij na. Dankzij de flexibiliteit van Linux, wordt het dus op veel elektronica gebruikt. Veel mobiele apparaten gebruiken Linux: het is de basis van Android.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Linux&oldid=833210"