Android

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een OnePlus 3T (smartphone) die op Android draait.
Dit is het logo van Android

Android is een besturingssysteem dat gebruikt wordt op smartphones en tablets. Een besturingssysteem is een programma dat ervoor zorgt dat alle andere programma's op je apparaat goed kunnen werken. Android is ontwikkeld door het bedrijf Google en werd voor het eerst uitgebracht in 2008.

Geschiedenis

Android begon als een klein project bij een bedrijf dat later overgenomen werd door Google. Het doel van het project was om een open-source besturingssysteem te maken voor smartphones. Een open-source besturingssysteem betekent dat iedereen de code kan bekijken en aanpassen, en dat het gratis te gebruiken is.

In 2007 bracht Apple de eerste iPhone uit, en dat was een gamechanger voor de smartphone-industrie. Het was de eerste smartphone die gebruikmaakte van een aanraakscherm en het iOS-besturingssysteem. Google zag de potentie van smartphones en begon te werken aan een eigen besturingssysteem: Android.

Android werd voor het eerst uitgebracht in 2008 en was bedoeld voor smartphones. In 2011 kwam Android ook beschikbaar voor tablets. Sindsdien is Android uitgegroeid tot het meest gebruikte besturingssysteem voor smartphones en tablets ter wereld.

Veiligheid van Android

Hoewel Android veel voordelen heeft, is het ook belangrijk om te kijken naar de veiligheid van het besturingssysteem. Omdat Android open-source is en er zoveel verschillende apparaten zijn die gebruikmaken van Android, is het lastig om de veiligheid te garanderen.

Er zijn echter wel verschillende maatregelen genomen om de veiligheid van Android te verbeteren. Zo worden er regelmatig beveiligingsupdates uitgebracht om kwetsbaarheden in het besturingssysteem te verhelpen. Ook kun je gebruikmaken van antivirus-apps om je Android-apparaat te beschermen tegen malware en andere kwaadaardige software.

Daarnaast is het belangrijk om voorzichtig te zijn met welke apps je downloadt en installeert. Controleer altijd of de app afkomstig is uit de Google Play Store en lees de reviews en beoordelingen van andere gebruikers voordat je een app downloadt.

Tot slot is het belangrijk om je Android-apparaat te beveiligen met een wachtwoord, pincode of patroon om te voorkomen dat anderen toegang hebben tot je persoonlijke gegevens en bestanden.

Verschillende versies van Android

Sinds de eerste versie van Android zijn er veel verschillende versies uitgebracht. Elke nieuwe versie brengt nieuwe functies en verbeteringen met zich mee. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste Android-versies:

 • Android 1.0 (2008): De eerste versie van Android, die nog niet veel functies had. Wel kon je er al mee bellen, sms'en en internetten.
 • Android 1.5 Cupcake (2009): De eerste grote update van Android, met onder andere de mogelijkheid om video's op te nemen en af te spelen.
 • Android 1.6 Donut (2009): Een kleinere update met verbeteringen aan de interface en de mogelijkheid om foto's te uploaden naar sociale media.
 • Android 2.0/2.1 Eclair (2009): Een belangrijke update met onder andere verbeterde ondersteuning voor meerdere accounts en push-notificaties.
 • Android 2.2 Froyo (2010): Een update met onder andere verbeterde prestaties en de mogelijkheid om je Android-apparaat als wifi-hotspot te gebruiken.
 • Android 2.3 Gingerbread (2010): Een update met verbeteringen aan de interface en ondersteuning voor NFC.
 • Android 3.0/3.1/3.2 Honeycomb (2011): Een versie van Android die speciaal ontworpen was voor tablets, met een geoptimaliseerde interface en functies.
 • Android 4.0 Ice Cream Sandwich (2011): Een belangrijke update die de interface veranderde en nieuwe functies toevoegde, zoals gezichtsherkenning voor ontgrendeling en verbeterde ondersteuning voor sociale media.
 • Android 4.1/4.2/4.3 Jelly Bean (2012-2013): Een update met onder andere verbeterde prestaties en de mogelijkheid om foto's te maken terwijl je aan het filmen bent.
 • Android 4.4 KitKat (2013): Een update met onder andere verbeterde prestaties en een vernieuwde interface.
 • Android 5.0/5.1 Lollipop (2014): Een belangrijke update met een compleet vernieuwde interface en nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om meldingen te bekijken op het vergrendelscherm.
 • Android 6.0 Marshmallow (2015): Een update met verbeterde prestaties en nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om permissies van apps te beheren.
 • Android 7.0/7.1 Nougat (2016): Een update met onder andere verbeterde prestaties en nieuwe functies, zoals ondersteuning voor split-screen multitasking.
 • Android 8.0/8.1 Oreo (2017): Een update met onder andere verbeterde prestaties en nieuwe functies, zoals picture-in-picture modus.
 • Android 9.0 Pie (2018): Een belangrijke update met een vernieuwde interface en nieuwe functies, zoals adaptieve batterij en adaptieve helderheid.
 • Android 10 (2019): Een update met verbeterde prestaties en nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om gebaren te gebruiken voor navigatie.

Applicaties

Voor Androidtablets of -telefoons kun je applicaties (apps afgekort) downloaden. Die kun je vinden op Google Play. Je kunt er spelletjes, boeken en nog veel meer downloaden.

Je kunt ook zelf apps voor Android maken, maar je moet dan wel kunnen programmeren. Als je app klaar is kun je hem op Google Play zetten, hier heb je wel een speciaal account voor nodig dat geld kost.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Android&oldid=783044"