Sierra Nevada: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie:Kerndoel49 toegevoegd met HotCat)
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 14: Regel 14:
   
 
[[Categorie:Geografie van Californië]]
 
[[Categorie:Geografie van Californië]]
[[Categorie:Nevada]]
+
[[Categorie:Geografie van Nevada]]
  +
[[Categorie:Kerndoel49]]

Huidige versie van 22 aug 2023 om 16:31

Een kaart van de Sierra Nevada

De Sierra Nevada is een gebergte in de Verenigde Staten. Het ligt tussen de staten Nevada en Californië in. Sierra Nevada is Spaans voor "besneeuwde gebergketen". Hoewel Californië een middellands zeeklimaat heeft, is de bergketen zo hoog dat er sneeuw op ligt. De Sierra Nevada is 640 kilometer lang en 110 kilometer breed. Het hoogste punt is de Mount Whitney met een hoogte van 4421 meter. Hiermee is de berg één van de hoogste van de gehele VS.

Als je kijkt naar het klimaat is de Sierra Nevada een belangrijk element. In het westen van de VS wordt warme lucht vanaf de Grote Oceaan aangevoerd. Hierdoor kan het aan de westkust vrijwel nooit sneeuwen. Ook is de lucht vanaf de zee erg nat, wat weer goed is voor de landbouw. De Sierra Nevada houdt deze natte, warme lucht tegen, waardoor de lucht niet de staat Nevada bereikt. Hierdoor is alles ten westen van de Sierra Nevada vruchtbaar en alles ten oosten van de Sierra Nevada woestijnachtig.

De Sierra Nevada telt een aantal bezienswaardigheden. Zo zijn er drie nationale parken; Yosemite National Park, Sequoia National Park en Kings Canyon National Park. Ook is er nog het Lake Tahoe. Dit zoetwatermeer is populair voor watersporten en rond te wandelen en te mountainbiken. Ook komen er zogeheten mammoetbomen voor in dit gebergte. De bomen zijn de zwaarste ter wereld en zijn tientallen meters hoog (de hoogste is bijna 84 meter!).

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sierra_Nevada&oldid=807487"